Financial Times omzeilt iTunes met publicatie nieuwe web app

“We hebben de winkels van Apple en Google niet nodig om onze kranten digitaal uit te geven”, lijkt het management van de Financial Times te denken. De zakenkrant brengt zijn nieuwe applicatie uit in HTML5 en is daarom in alle browsers op alle mobiele dragers te lezen.
Vanochtend verscheen op App.ft.com de nieuwe applicatie van de Financial Times. De eerste verschijningsvorm van de web app is enkel geschikt voor de iPhone en iPad, maar aan ondersteuning voor andere mobiele browsers wordt gewerkt.
De keuze voor het web als distributievehikel (versus iTunes en Android Market) is een strategische. Via het web kan de krantenuitgever een directe relatie met zijn lezerspubliek opbouwen, via de downloadwinkels niet. Immers, het nieuwsbedrijf kent niet de persoons- en persoonlijke gegevens van een klant als deze een app via de winkels van Apple en Google koopt. Verkoop via het web elimineert de noodzaak van tussenpersonen, de internetgiganten.
App-gebruikers moeten een abonnement hebben om de volledige krant te kunnen lezen. Na betaling loggen ze in met een gebruikersnaam en wachtwoord.
De Android- en Apple-apps verdwijnen vooralsnog niet. Ze boeten echter wel aan belang in. Inmiddels is, naar eigen zeggen, de helft van al het mobiele FT-verkeer al afkomstig van mobiel webbrowsers.
Met gerichte reclamecampagnes op internet gaat FT zijn lezers op de web app wijzen. Als verkoopargumenten hanteert de krant: sneller en beter, offline lezen altijd mogelijk, geen downloads meer nodig voor updates van software en ‘meer kopij beschikbaar, waaronder video’.
HTML5 is een uitkristalliserende standaard voor de schrijftaal voor het web, HTML. Over de exacte specificaties heerst nog geen consensus onder internetbedrijven, maar de richting is duidelijk. HTML5 staat toe om iemands positie te bepalen, ‘rijke’ animaties en video’s te tonen en kopij offline op te slaan.
Omroepen als de BBC en de NOS stappen ook gestaag af van specialistische applicaties en richten de inspanningen van hun ontwikkelaars steeds meer op het web als primair distributieplatform.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
6 Reacties
Guus van Knippenbergh
Ziet er goed uit. Betaling is hier echter het kritieke element. In iTunes vertrouwd en reeds voor veel in gebruik. En voor de FT zou een credit card betaling met een mobieltje voor een aantal consumenten nog wel enigszins vetrouwd kunnen voelen, voor minder bekende publishers is dat vertrouwen er niet of nauwlijks. Past goed in het straatje van Paypal..
Eelco van Wijk (PayPal)
@Guus: dank voor het denken aan PayPal! FT.com maakt al op alle mogelijke manieren gebruik van PayPal: ze gebruiken onze speciale digitale content flow voor uitgeverijen, PayPal is betaaloptie voor abonnementen, en ze maken ook gebruik van PayPal mobiel. Zie hier voor meer info: http://www.ft.com/intl/cms/s/2/028de14a-e1a9-11df-b71e-00144feabdc0.html Zolang Apple het niet toestaat dus alleen niet voor in-app betalingen op iPhone, wat uiteraard wel mogelijk is voor Android, of voor de aankoop van fysieke goederen op iPhone. Ik hoop dan ook dat bovenbeschreven oplossing van FT.com succesvol zal zijn, hoewel ik het met je eens ben dat het misschien minder succesvol zal zijn voor kleinere uitgeverijen. Verder blijven hopen dat Apple haar beleid aanpast, en uitgevers en merchants keuzevrijheid gaat geven.
Jeroen Bos
Goede zaak. Zowel Apple als Google verdienen tegenwicht in de strijd om de consument. Als uitgever wil ik zelf “eigenaar” zijn van mijn klanten en alle gedragingen kunnen meten. Als meer initiatieven volgen van grote partijen dimmen Apple en Google vanzelf!
Erwin Boogert
Eelco, dank voor je bijdrage.
Even een vraagje, naar aanleiding van je verwijzing naar X.com. Weet jij of dat de groep is waar Magento ook onder komt te vallen?
Eelco van Wijk (PayPal)
@Erwin: Klopt! x.com was alleen PayPal, is recent uitgebreid naar eBay en GSI Commerce (andere recente grote acquisitie, maar voornamelijk actief in de US), en ook Magento zal hier vanaf nu onder gaan vallen. Ook organisatorisch vallen Magento en GSI onder de gloednieuwe X-commerce tak. De jaarlijkse Innovate conferentie die PayPal altijd in het najaar hield, wordt nu dus een X-Commerce conferentie.
Richard van den Boogaard
Het voornaamste probleem met de iTunes Store is dat er uiteraard teveel marge weglekt. Apple rekent voor wat ik begrepen heb van BNR Digitaal een forse marge (20-30%?) en dwingt je vervolgens ook nog om dezelfde prijzen te hanteren als je in andere distributiekanalen doet. Dat zou dus kunnen betekenen dat je als krant je prijzen met 20-30% zou moeten verhogen in je andere kanalen om binnen iTunes eenzelfde marge te kunnen realiseren.
Als Internet een ding heeft opgeleverd is het wel disintermediation. Wat Apple en Google proberen is re-intermediation, ten koste van andere marktpartijen.