Deel dit artikel
-

Franchisenemers sluiten vrede met HEMA na overname door Boekhoorn

Ramphastos Investments van entrepreneur Marcel Boekhoorn, die rijk werd door de verkoop van Telfort, koopt retailer HEMA. Ook worden de schulden van de huidige eigenaar Lion Capital overgenomen. Met de franchisenemers zijn nieuwe afspraken gemaakt over e-commerce.

Volgens de Telegraaf betaalt Boekhoorn geen cent voor de keten, maar neemt hij een schuld over van 750 miljoen euro.

In een verklaring (pdf) laat HEMA weten dat ‘constructieve samenwerking’ de enige manier voortwaarts is. De juridische procedures tegen de franchisenemers zijn gestaakt.

In augustus lagen de franchisenemers en HEMA nog op ramkoers. Het bestuur van HEMA had de winkelcontracten opgezegd van alle bestuurders van zijn franchiseorganisatie, de Vereniging Aangesloten Bedrijven (VAB), naar aanleiding van het conflict over het online beleid.

Al langer was er onenigheid tussen de HEMA directie en de Vereniging Aangesloten Bedrijven Hema (VAB) over de digitale koers. HEMA vond dat de zelfstandige ondernemers wel willen profiteren van de internetverkopen, maar niet willen bijdragen aan de kosten.

In 2016 besloot het bestuur van de winkelketen eigenhandig de kosten van e-commerce door te berekenen. De rechtszaak hierover werd door de franchisers gewonnen. Ook de bodemprocedure viel onlangs in het voordeel van de franchisers uit.

Het conflict met de franchisers was ook de reden dat de overname van de winkelketen door het Belgische investeerder Core Equity afketste.

Warenhuisketen HEMA realiseerde in 2017 een omzet van 1,2 miljard euro. Ongeveer tien procent daarvan kwam binnen via digitale kanalen. De Twinkle100 spreekt over 115 miljoen euro. Het bedrijf boekte in het tweede kwartaal 2018 een omzet van 287 miljoen euro, 0,2 procent minder dan het jaar ervoor. De reden daarvan is het warme weer dat Europa blijf teisteren.

HEMA rondde afgelopen zomer nog een migratieproces af waarbij het van e-commerceplatform wisselde. Alles draait nu op en met Salesforce’ Demandware.

Er is wel verwarring over de status van de onderhandelingen met Boekhoorn. Tegen Quote laat Boekhoorn weten dat de deal nog ‘helemaal niet rond is’, terwijl vanmiddag al een persconferentie is belegd bij HEMA zelf en hij ook al in het persbericht wordt geciteerd.

De handtekeningen moeten in elk geval nog worden gezet. ‘Ik ben ook afhankelijk van de tegenpartij. Die zit in de Verenigde Staten en Engeland. Ik hoop dat degene in Los Angeles vandaag vroeg wakker wordt.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond