Deel dit artikel
-

HEMA zit voorlopig nog vast aan e-commerce afspraken franchisers

HEMA zit voorlopig vast aan een e-commerce overeenkomst met zijn franchisenemers. Dat heeft de rechtbank vanmiddag bepaald. Het hoofdkantoor mag bij de financiële afrekening over het verleden niet afwijken van de criteria uit de vaststellingsovereenkomst.

Afgelopen mei mislukten de onderhandelingen over een verkoop van HEMA tussen de huidige eigenaar investeringsmaatschappij Lion Capital – en het Belgische Core Equity. Aanleiding was de greep die franchisenemers op de online strategie hadden. Tot overmaat van ramp, althans in de ogen van HEMA, is het contract voor onbepaalde tijd afgesloten.

De verstandhouding met de franchisers is intussen ernstig verstoord. Letterlijk schrijft de top van het bedrijf in een brief dat de samenwerking ‘onhoudbaar’ en ‘onwerkbaar’ is geworden.

HEMA heeft zich onder meer op het standpunt gesteld dat de franchisers steeds hebben geweigerd om mee te werken aan een evaluatie van de ontwikkelingen en afspraken op het gebied van e‑commerce.

De afspraken dateren eigenlijk al uit de jaren negentig, toen e-commerce nauwelijks iets voorstelde. Onenigheid over het contract leidde tot diverse rechtszaken en in 2015 is er geschikt. Toen is afgesproken dat franchisenemers meer betalen als de kosten voor de internetwinkel zouden toenemen. Maar die kosten moeten wel inzichtelijk zijn gemaakt.

De franchisenemers wilden uitsluitend meebetalen aan investeringen in e-commerce in Nederland en niet in het buitenland, zo is vastgelegd. Ook zou men alleen bijdragen aan operationele kosten van de afdeling E commerce Distributiecentrum. En dat blijft zo.

De rechter heeft bepaald dat de afrekeningen van e‑commerce tussen HEMA en de aangesloten bedrijven ook over de jaren 2012 tot en met 2015 (en daaropvolgende jaren) dienen plaats te vinden op basis van het bestaande addendum e-commerce.

HEMA overweegt hoger beroep.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond