Deel dit artikel
-

HEMA zegt winkelcontracten franchisenemers op

Het bestuur van HEMA heeft de winkelcontracten opgezegd van alle bestuurders van zijn franchiseorganisatie, de Vereniging Aangesloten Bedrijven (VAB), naar aanleiding van het conflict over het online beleid. Het FD citeert een brief die de directie van de keten aan alle franchiseondernemers heeft gestuurd.

Al langer is er onenigheid tussen de HEMA directie en de Vereniging Aangesloten Bedrijven Hema (VAB) over het online beleid. HEMA vindt dat de zelfstandige ondernemers wel willen profiteren van de internetverkopen, maar niet willen bijdragen aan de kosten.

In 2016 besloot het bestuur van de winkelketen eigenhandig de kosten van e-commerce door te berekenen. De rechtszaak hierover werd door de franchisers gewonnen. Ook de bodemprocedure viel onlangs in het voordeel van de franchisers uit.

De franchisenemers wilden uitsluitend meebetalen aan investeringen in e-commerce in Nederland en niet in het buitenland, zo is vastgelegd. Ook willen ze alleen bijdragen aan de operationele kosten van de afdeling E commerce Distributiecentrum. De rechter heeft bepaald dat daarin geen verandering komt.

De verstandhouding met de franchisers is echter dusdanig verstoord, dat de top van het bedrijf in een brief de samenwerking als ‘onhoudbaar’ en ‘onwerkbaar’ betitelde.

Het conflict met de franchisers was ook de reden dat de overname van de winkelketen door het Belgische investeerder Core Equity afketste.

De VAB vertegenwoordigt 24 filialen hebben in onder meer Nunspeet en Dronten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond