Deel dit artikel
-

Google steekt half miljard extra in Fins datacentrum

Google vormde een oude krantendrukkerij in Finland om tot een van de modernste datacentra. Nu steekt het nog eens 450 miljoen euro extra in het datahotel om de Europese internetter te bedienen.

Het geld wordt gebruikt om de capaciteit te vergroten en om de energievoorziening te moderniseren. Dat laatste houdt in dat de energievreter op natuurlijke energiebronnen gaat draaien. Er wordt een park met windturbines aangelegd en voor zover die de benodigde energie niet helemaal levert, wordt de overige capaciteit ingekocht bij leveranciers van hernieuwbare energie.

De koeling van het datacentrum is een bijzonderheid in de hostingwereld. Google gebruikt namelijk zout water uit de zee om de loeiende computers te koelen.

Tijdens een presentatie zei het technologiebedrijf dat het de capaciteit die het in 2011 kreeg opgeleverd in de komende twee jaar verder uitbreidt. Het is niet bekend met hoeveel vierkante meter het vloeroppervlakte groeit.

Finland, waar tot in 2011 al 350 miljoen euro in werd geïnvesteerd, maar ook het datacentrum in België, zijn voorbeelden voor andere datacentra in de wereld omdat voor de koeling gebruikt wordt gemaakt van natuurlijke bronnen. De installatie in het zuiden van België, vlakbij de Franse grens, is zo ingericht dat hij de capaciteit terugschroeft zodra er onvoldoende natuurlijk koelwater beschikbaar is.

De investeringen in datacentra, glasvezel en bijbehorende ICT groeit sinds twee jaar steeds harder. In het derde kwartaal van dit jaar stak het bedrijf 2,3 miljard dollar in stenen, siliconen en glas. Dat is 162 procent meer dan het jaar ervoor.

In Nederland heeft Google zeker twee eigen datacentra, in de provincie Groningen (foto’s). Het is niet bekend hoeveel ‘caches’ het heeft bij andere datacentra en internetproviders. Op wereldschaal groeide het aantal posities waarbij het de infrastructuur van ISP’s gebruikt in een jaar van 200 naar 1.400. Zodoende zit de zoekgigant nog dichter op zijn gebruikers en kan het sneller zoekresultaten en YouTubestreams laten zien.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond