Deel dit artikel
-

Google en Twitter niet aansprakelijk voor nepadvertenties met foto van bekende Nederlanders

Google en Twitter zijn niet aansprakelijk voor nepadvertenties en neptweets waarin de naam of foto van bekende Nederlanders, onder wie Jort Kelder, zijn gebruikt om consumenten aan te sporen om te investeren in cryptovaluta. Dat heeft de rechtbank bepaald in twee zaken die door onder andere Kelder waren aangespannen.

Aanleiding voor de procedures waren nepadvertenties die via het advertentienetwerk van Google op internet zijn verschenen en ‘scamtweets’ die op Twitter zijn geplaatst.

Kelder eiste dat de rechter zou bepalen dat de twee bedrijven onrechtmatig hebben gehandeld, door de advertenties en de tweets toe te laten. Ook zouden de tweets en advertenties onrechtmatig zijn omdat ze onvoldoende herkenbaar zijn als advertentie.

De rechtbank gaat hier niet in mee. Kelder heeft in deze zaken niet de partijen aangesproken die achter de nepadvertenties en neptweets zitten, maar de internetplatforms.

In zowel de zaak tegen Google als die tegen Twitter concludeert de rechtbank dat de verantwoordelijkheid voor de inhoud van de nepadvertenties en neptweets in eerste instantie bij de adverteerder ligt. Dat is immers de partij die de advertenties en tweets maakt en plaatst.

Om aansprakelijkheid van Google en Twitter aan te nemen, moet de bedrijven volgens de rechtbank zelf een verwijt kunnen worden gemaakt. De rechtbank is van oordeel dat hiervan in dit geval geen sprake is. Zo neemt zowel Google als Twitter binnen de (technische) mogelijkheden voldoende voorzorgsmaatregelen om het verschijnen van neptweets en nepadvertenties te voorkomen.

De partijen erkennen wel dat het advertentiebeoordelingssysteem wordt misleid door dat systeem te leiden naar een andere webpagina dan de pagina waarnaar de link in de tweet of advertentie verwijst. Cloaking, zoals het fenomeen heet, bemoeilijkt het filteren van dit soort advertenties, stellen de bedrijven. Waarom de doel-URL niet nogmaals wordt gecontroleerd na verkoop van de reclame wordt niet uitgelegd.

De uitspraak is opmerkelijk omdat John de Mol in een vergelijkbare zaak Facebook dwong om deze advertenties tegen te houden.

De rechtbank verplicht Google overigens wel de bij haar aanwezige gegevens van de adverteerders van de nepadvertenties aan Kelder te geven. De eis om ook Twitter te verplichten deze gegevens af te staan wordt afgewezen, onder andere omdat de eis onvoldoende is toegelicht om een goede afweging te kunnen maken tussen de verschillende belangen die bij het verstrekken van identificerende gegevens gemoeid zijn.

‘We werken keihard om fraudeurs op ons platform tegen te houden en zijn blij dat de rechtbank onze inspanningen vandaag heeft erkend,’ stelt Google, ‘We blijven de handhaving van onze advertentieregels continu verbeteren om criminelen geen kans te geven.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond