Groen licht voor breedbandsatellieten SpaceX
Raketbedrijf SpaceX krijgt groen licht van de Amerikaanse telecomtoezichthouder FCC om een satellietnetwerk te bouwen dat wereldomspannend breedbandinternet kan leveren.
Over zes jaar, halverwege 2024, moeten een 2.200 satellieten live zijn met als uiteindelijke doel om er 4.425 om een baan om de aarde te brengen. Het resulterende breedbandnetwerk is, zoals het zich nu laat aanzien, eigendom van SpaceX en draagt de naam Starlink.
Toezichthouder FCC heeft na lang beraadslagen en wegen van reacties uit de markt zijn fiat gegeven. Het publieksbelang is groter dan commerciële bezwaren, De argumenten van concurrenten als SES en O3B wogen niet zwaar genoeg. Ze zullen frequentiebanden moeten delen. SpaceX zal buiten de Amerikaanse landsgrenzen werken met de regels van de telecomindustrie, verenigd in de ITU.
Starlink moet minstens 75 procent per dag beschikbaar zijn in de vijftig Amerikaanse staten plus Puerto Rico en de Maagdeneilanden.
De FCC legt een veeleisend uitrolschema op. SpaceX wilde tot half 2024 1.600 satellieten in een baan om de aarde brengen. Dat moeten er echter minimaal 2.200 zijn van de overheid, de helft van het uiteindelijke doel. Als de rakettenbouwer met nieuwe argumenten komt, wil de toezichthouder nog overwegen om dat getal naar beneden bij te stellen.
Iedere breedbandsatelliet weegt een kleine vierhonderd kilo. Een Falcon 9-raket heeft omgerekend ruimte voor zeker twintig Starlink-nodes. Om aan het verplichte uitrolschema te voldoen, moet SpaceX minstens dertig satellieten per maand in circulatie brengen. Dat betekent twee lanceringen per maand naast de vier commerciële die het nu al doet. Of, en dat is ook een optie, de Falcon Heavy wordt ingezet om per lancering negentig à honderd satellieten mee te nemen. Dat betekent drie à vier lanceringen per jaar.
Starlink beoogt om, zodra en wanneer helemaal geoptimaliseerd, snelheden tot een gigabit per seconde per persoon te bieden met lage latencies.
Testlancering van Falcon Heavy begin februari 2018:
Foto: Kai Lehmann (cc)
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond