Deel dit artikel
-

Grootste deel overheidsinstanties heeft functionaris voor gegevensbescherming

Minder dan 4 procent van de ruim 400 gecontroleerde overheidsinstanties heeft mogelijk nog geen functionaris voor gegevensbescherming aangemeld. Dat schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Zij moeten voor 11 juni 2018 laten weten wie hun FG is.

Uit onderzoek van de AP onder alle gemeenten, provincies, waterschappen, ministeries en een aantal zelfstandige bestuursorganen blijkt dat de meeste van deze organisaties al voldoen aan de eis van de nieuwe Europese privacywet om een FG aan te stellen.

Sinds 25 mei 2018 geldt de nieuwe Europese privacywetgeving, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Onderdeel hiervan is dat sommige organisaties een functionaris voor de gegevensbescherming (FG) moeten aanstellen. Het aanstellen van een FG is verplicht voor: alle overheden en publieke organisaties, organisaties die als kerntaak hebben het stelselmatig en op grote schaal personen observeren en organisaties die als kerntaak hebben het op grote schaal verwerken van bijzondere persoonsgegevens. Bijzondere persoonsgegevens zijn bijvoorbeeld gegevens over iemands gezondheid, ras, politieke opvatting, geloofsovertuiging of strafrechtelijke verleden.

De FG’s vervullen binnen organisaties een belangrijke functie om de persoonsgegevens van mensen te beschermen en om de privacywetgeving na te leven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond