Deel dit artikel
-

Hands-on Lab: Galaxy Note II

Als we Apple mogen geloven aapt Samsung alles na dat in Cupertino van de band komt rollen, maar dat kan toch moeilijk opgaan voor de Samsung Galaxy Note II. Apple heeft niets wat ook maar enigszins in de buurt komt.

Qua grootte zit de Galaxy Note tussen een iPad mini en de iPhone in, te klein voor het tafellaken, en te groot voor het servet, maar Samsung voelt heel goed aan dat daar ook een markt voor is. Van de eerste Galaxy Note zijn 10 miljoen exemplaren verkocht. Het forse prijskaartje van zevenhonderd euro lijkt geen enkel bezwaar te zijn.

De Note is een minitablet (5,5 inch) met telefoon. Die laatste zal niet regelmatig gebruikt worden. Het is handig om te hebben, maar de kracht zit hem in het schrijfblok. De Galaxy Note is een elektronisch opschrijfboekje met stylus. Er zit een applicatie (S Note) in om aantekeningen mee te maken. Geschreven tekst kan automatisch naar computertekst worden omgezet. Wie een tablet zoekt kan beter een tablet kopen, wie een smartphone wil, koopt een smartphone, maar de Note is er vooral om mee te schrijven. En dat gaat even soepel als op papier, de stylus glijdt over het scherm als Ira Vannut over het kunstijs.

Vanwege de plastic behuizing is de Note ook nog eens opvallend licht: 180 gram. Het aanraakscherm reageert prettig en snel.

De Note draait op Android 4.1, maar dan met de TouchWiz-gebruikersinterface er over heen. Bij het opstarten zijn er iets te veel irritante notificatieschermen die je bij Google en andere diensten willen aanmelden. En als je al die mededelingen hebt weggedrukt, komen ze even later als een duveltje uit een doosje terug. Maar wie zich eenmaal door dat oerwoud van schermen heeft heengewerkt, ontdekt toch een aantal aardige innovaties.

De Galaxy Note II heeft bijvoorbeeld een onderdeel Air View, waarmee je snel de inhoud kunt bekijken van een e-mail, fotogalerij, video of aantekening, door je S Pen net boven het icoontje te houden. Aanraken hoeft niet, het is bijna magie. De kaartenmap zoomt in een nanoseconde in op je locatie. Met Popup Note, Popup Video en Popup Web kun je meerdere schermen tegelijk gebruiken en hoef je niet te schakelen tussen schermen.

Nadelen? Het geluid is blikkerig, het Super AMOLED Plus kleurenscherm (16.777.216 kleuren) is goed zichtbaar bij zonlicht, maar mist toch de hoge resolutie van Apples retinatechnologie op de iPad en iPhone. Dat maakt de Note geen ideale mediaspeler. De gebruikersinterface is verwarrend, je raakt zeker in het begin snel de weg kwijt.

Toch valt het eindoordeel positief uit: de Note is een knap staaltje innovatie dat Apple vermoedelijk best had willen maken, al zullen ze dat niet snel willen toegeven.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond