Deel dit artikel
-

Snoeiharde beleid China blijft mogelijk ook onder Biden

De Verenigde Staten moeten zich keihard opstellen ten aanzien van China, schreef Joe Biden eerder dit jaar in een artikel in Foreign Affairs. Hoewel hij het beleid met betrekking tot China nog niet uit de doeken heeft gedaan, wordt er rekening mee gehouden dat de aanstaande president een aantal thema’s uit het Trump-tijdperk zal omarmen. En dat is slecht nieuws voor de Amerikaanse techindustrie.

Vier jaar lang voerde Donald Trump de druk op Peking op met beleidsmaatregelen die niet altijd goed uitpakten, zoals toeslagen van miljarden dollars op de invoer van Chinese goederen en niet misselijke sancties tegen bedrijven als Huawei. De chipindustrie in Silicon Valley heeft enorme omzetverliezen geleden doordat ze met een groot aantal Chinese bedrijven geen zaken meer mag doen.

Het is nog onduidelijk of de regering Biden de handelsbeperkingen zal handhaven, maar ook Biden gelooft dat China Amerikaanse bedrijven van hun technologie en intellectueel eigendom wil beroven. Ook noemt hij subsidies van Chinese staatsbedrijven, net als Trump, een ‘oneerlijk voordeel’. Biden zou China ook onder druk willen zetten vanwege schendingen van de mensenrechten.

Doch na het ‘irrationele tijdperk Trump’ wordt er in Peking wel rekening mee gehouden dat de deuren weer voorzichtig opengaan. Iedereen moet zijn kruit voorlopig droog houden, zegt Scott Kennedy, verbonden aan het Center for Strategic and International Studies.

Over het beleid ten aanzien van tech onder Biden wordt de laatste dagen door Amerikaanse media flink gespeculeerd, maar tech heeft niet de prioriteit van Biden, die eerst COVID en de Amerikaanse economie wil aanpakken.

Wel zou Biden het verbod op H1-B visa’s willen opheffen, waardoor techbedrijven weer buitenlands talent kunnen aantrekken.

Algemeen wordt verwacht dat Biden zich kritischer opstelt ten aanzien van Big Tech dan zijn voorganger Obama. Biden is bijvoorbeeld voorstander van aanpassing of afschaffing van Sectie 230 (die sociale media beschermen tegen uitingen op hun platforms) en ook vindt hij dat techbedrijven hun privacybeleid moeten aanscherpen.

Het opbreken van Big Tech is minder waarschijnlijk, al was het maar omdat techbedrijven substantieel hebben bijgedragen aan de campagne van Biden door miljoenen dollars te doneren.

Sommigen hopen dat Biden in elk geval de regelgeving rond netneutraliteit zal herstellen, zoals die in 2015 onder Obama is afgesproken. In juli heeft een taskforce van Biden en Senator Bernie Sanders dat eigenlijk al beloofd.

De huidige Federal Communications Commission maakte onder Trump een einde aan de regelgeving. Netneutraliteit wil zeggen dat internetaanbieders geen voorrang mogen geven aan internetverkeer van bepaalde partijen die daar extra voor willen betalen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond