Deel dit artikel
-

Hiber geeft vergunning IoT-satellieten terug (update)

Het Nederlandse satellietenbedrijf Hiber, dat een netwerk voor smalbandinternet zou lanceren, geeft zijn Amerikaanse licentie voor satellietcommunicatiediensten terug.

Dat komt naar voren in een brief aan de Amerikaanse toezichthouder FCC van twee weken geleden.

Hiber wilde een netwerk van 24 satellieten in een baan om de aarde brengen. Van hieruit zouden objecten op de grond worden gelocaliseerd en gemonitord. Het bedrijf zou zich daarmee richten op industriële sectoren.

In 2018 werden er twee satellieten gelanceerd en begin dit jaar nog eens twee. Uit de brief aan de toezichthouder, die betrekking heeft op de Amerikaanse operaties, blijkt dat twee satellieten niet meer in bedrijf zijn en dat de andere twee niet doen wat ze moeten. Kortom, niets werkt naar behoren en lijkt niet te repareren binnen zekere grenzen.

<Update 12-10-2021 16:25>: De eerste twee satellieten waren testexemplaren. De andere twee waren bedoeld voor commerciële dienstverlening. CEO Roel Jansen zegt dat ze wel naar behoren werken, maar Hiber is gestopt met het verder activeren ervan voor commerciële dienstverlening. Er is besloten met de satellieten van een derde partij te gaan werken, Inmarsat.

De ingeleverde Amerikaanse licentie betreft de smalbandcommunicatie in de VS tussen de ruimte en Amerikaanse bodem met Hiber-satellieten. De andere Hiber-hardware, Easypulse-ontvangers die op industriële apparatuur wordt geplaatst voor trackingdoeleinden, werkt wel onder Amerikaanse licenties.</update>

Het bedrijf investeerde tot op heden 28 miljoen euro in het optuigen van de IoT-business. De plannen voor meer eigen satellieten verdwijnen van tafel. Hiber wil wel de geplande diensten gaan leveren, maar dan via de satellieten van derde partijen. De kern van de Nederlandse business bestaat uit efficiënte communicatieprotocollen en trackerhardware. De hardware en connectiviteit worden als bundel verkocht.

Update 12-10-2021 12:48: Hiber zet zijn dienstverlening voort via de IoT-satellieten van Inmarsat, zo maakten de partijen bekend.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond