Deel dit artikel
-

Hoogste rechter vernietigt besluit ACM over openstellen netwerken KPN en VodafoneZiggo

KPN en VodafoneZiggo hoeven hun netwerken niet open te stellen voor derden. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven vandaag bepaald.

Dat betekent dat aanbieders zonder eigen netwerk geen toegang kunnen afdwingen tot die netwerken voor het aanbieden van diensten.

De ACM had bepaald dat KPN en VodafoneZiggo allebei hun vaste netwerk moesten openstellen voor andere aanbieders. Dat was vastgelegd in het marktanalysebesluit Wholesale Fixed Access. Deze regulering ging in per 1 oktober 2018.

KPN en VodafoneZiggo zijn heel sterk op deze markt en kunnen die positie volgens de toezichthouder gebruiken om prijzen te verhogen, voorwaarden in hun voordeel aan te passen of investeringen te vertragen.

Het CBb oordeelt echter dat ACM het bestaan van zo’n gezamenlijke marktmacht niet (voldoende) heeft bewezen. Daarmee vervalt de basis voor de aan KPN en VodafoneZiggo opgelegde regulering en sneuvelen dus ook de toegangsverplichtingen.

De ACM is ‘teleurgesteld’ door de uitspraak en bestudeert nu de gevolgen ervan.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

3 Reacties

Stef Bouwhuis

Het gaat niet om een kongsi tussen Vodafone/Ziggo en KPN waartussen nu een afspraak onbewezen is verklaard. Het gaat erom dat in elk huishouden masr 1 kabel naar binnen gaat: van 1 van die twee. Als gebruiker kan je geen de derden binnenhalen zolang die beiden zich als poortwachter gedragen.

Seb

Ik heb het altijd al onredelijk gevonden, voor de concurrentie natuurlijk geweldig, maar het blijft toch redelijk bizar dat wanneer je als bedrijf in infrastructuur investeert, je deze vervolgens moet openstellen aan concurrenten die dat niet willen doen.

Al deze concurrenten kunnen ook gezamenlijk optrekken en samen een eigen netwerk aanleggen.

Bram

@Seb, ben het ook deels met je eens. Alleen zo’n investering is gewoon niet te doen door een wellicht kleinere partij. Het vormt een groot barriere voor anderen, wat de concurrentie (en prijs) niet ten goede komt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond