Deel dit artikel
-

In-app abonnementen onder druk na revolte Netflix en Spotify

Netflix, Epic Games en Spotify willen Apple niet meer betalen voor het afsluiten van abonnementen via de App Store. Ze gaan hun abonnementen en registraties via een eigen website afhandelen. De grote vraag is: wie volgt hun voorbeeld?

Bij Apple en Google moeten ze er niet blij mee zijn. In-app betalingen voor abonnementen staan onder druk. De aanbieders kunnen (honderden) miljoenen uitsparen door de App Store of Google Play Store te passeren.

Het verst daarin ging afgelopen jaar Epic Games. Die biedt het populaire Fortnite spel niet langer in de Google Play Store aan. Gebruikers kunnen de game op de site van het bedrijf direct downloaden. Daardoor is Google iets van 50 miljoen misgelopen. Om Apples App Store kan Epic Games overigens nog niet heen.

Apple heeft nog wel enkele wijzigingen doorgevoerd om het aandeel iets te verlagen, maar voor veel abonnementen geldt dat Apple nog altijd 30 procent rekent voor nieuwe abonnementen en 15 procent voor verlengingen. Die worden nu nog via Apple zelf afgehandeld.

Alleen al aan Netflix abonnementen verdiende Apple 257 miljoen dollar in 2018, volgens schattingen van Sensor Tower. Netflix snijdt de banden met Apple overigens niet helemaal door: bestaande klanten kunnen voorlopig iTunes gebruiken voor de betalingen. Nieuwe niet.

Aan Spotify verdiende Apple naar schatting 11 miljoen per maand, na de veranderingen zou dat nog maar 1,5 miljoen zijn.

De vraag is: gaan er meer volgen? Game uitgevers Electronic Arts, Activision Blizzard en Ubisoft hebben al eigen winkels ingericht om gebruikers weg te lokken van onlinediensten als Steam zodat ze meer inkomsten kunnen genereren.

Analist Brian Nowak van Morgan Stanley verwacht dat de appwinkels hun tarieven gaan verlagen. De grote winnaars zijn volgens hem de game ontwikkelaars. “Als de tarieven verlaagd worden is dat goed nieuws voor bedrijven als Zynga,” vertelde hij aan de Washington Post.

De schade kan meevallen, want kleinere spelers kunnen voorlopig niet buiten de appwinkels. Alleen aanbieders met voldoende tractie kunnen zich een alternatieve route veroorloven. Apps van kleinere spelers zullen buiten de appwinkels om minder goed gevonden worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond