Deel dit artikel
-

ING econoom kraakt de Bitcoin: ‘Als betalingssysteem gefaald’

Op lange termijn heeft Bitcoin weinig te bieden aan het brede publiek. Het zal waarschijnlijk weer een nichevaluta worden voor een kleine groep adepten. Wat zij als grote voordelen zien van Bitcoin, zijn tegelijkertijd hindernissen die een breder gebruik in de weg staan. Dat schrijft ING econoom Teunis Brosens in een persoonlijke visie op de virtuele munt.

De huidige hoge prijs van Bitcoin heeft volgens Brosens een twijfelachtige basis, omdat het platform open source is en gemakkelijk geforked of gekopieerd kan worden. Alleen netwerkeffecten en overstapkosten rechtvaardigen enige waarde, zegt Brosens, maar die effecten konden wel eens veel kleiner zijn dan gedacht (pdf).

Brosens gaat ook in op de vermeende waarde van de munt die nu torenhoog gestegen is. Als men zich er massaal van afkeert, kan de waarde naar nul dalen. Aan de andere kant, in het onwaarschijnlijke scenario dat Bitcoin alle wereldwijde betalingen overneemt, zou de waarde boven de 1 miljoen dollar kunnen stijgen.

Maar juist als betalingssysteem is Bitcoin aan het falen, schrijft Brosens. Het is nu vooral een valuta om te kopen en te houden. De enige overgebleven rechtvaardiging om in Bitcoin te investeren is dan de aanname dat anderen er in de toekomst nóg meer voor willen betalen.

Brosens verwacht niet dat de Bitcoin wordt omarmd door overheden en toezichthouders. Die zullen decentrale financiële netwerken waarschijnlijk nooit echt gaan waarderen. Een negatieve gebeurtenis, zoals een prijscrash gevolgd door publieke verontwaardiging, kan een repressieve toezichtsreactie uitlokken.

Het brede publiek houdt er ook niet van geen rechten, garanties, juridische dekking of wat dan ook te hebben. Zij willen gewoon gemakkelijk en betrouwbaar toegang tot hun geld, en een helpdesk kunnen bellen als ze hun wachtwoord kwijtraken.

Ook de schaalbaarheid is een probleem. Het Bitcoin-netwerk raakt verstopt en transactiekosten (gemiddeld 8 dollar in november) maken het onaantrekkelijk voor kleine betalingen.

Blockchain is goed in handhaving van regels, maar over het opstellen van die regels is niets bepaald. Dit maakt het implementeren van innovaties tot een langzaam en pijnlijk proces. Bovendien kan de macht geconcentreerd raken bij enkele partijen.

Deel dit bericht

19 Reacties

Jan

De technologie van Bitcoin is nu 7 jaar onderweg. In 2017 is het brede publiek pas in aanraking gekomen met Bitcoin en de blockchain technologie hierachter.

Het is inderdaad bekend dat het Bitcoin-netwerk verstopt raakt en de transactiekosten nog altijd hoog zijn. Dit maakt het des te intressanter voor Ripple die momenteel zijn eerste echte test aan het uitvoeren is in Azie (begin-midden januari komt de uitslag naar buiten).

Wat mij opvalt is dat mensen binnen banken de ”echte” experts worden genoemd van blockchain technologie. Iedereen met een beetje verstand weet dat blockchain technologie de bankenwereld hard gaat raken. Het is daarom ook logisch dat niemand, maar dan ook echt niemand positief praat over Bitcoin of andere cryptocurrency via de mass media (neem als voorbeeld RTL Z).

Vooral de banken krijgen de keuze: of we gaan mee of we gaan eraan binnen de aankomende 20 jaar. De blockchain technologie is pas in de opstartfase.

Het wordt tijd dat deze zogenoemde ”experts” daadwerkelijk gaan vertellen waar het op staat en duidelijk aangeven dat ze niet alles weten én dat ze zeker niet weten waar deze technologie ons gaat brengen.

Freddy

Bitcoin is de eerste echte bekende coin. Wat Jan aangeeft klopt inderdaad. In Japan zijn een paar banken aan het testen met Ripple. Deze testen eindigen op 31 januari 2018.

Brad

Ripple heeft veel meer bestaansrecht dan Bitcoin en dat zal op de lange termijn ook blijken. Reeds 100+ grote banken aangesloten, Bill Gates foundation, kantoren wereldwijd en het best werkende product. Van de 1700+ coins die nu bestaan heeft 90% geen eens een werkend product, alleen mooie ideeën.

Ripple wordt de nieuwe Bitcoin…

X

Ripple verlaagd transactiekosten met 30% en met nog eens 30% als gebruik wordt gemaakt van de XRP token. Zo’n transactie, onafhankelijk van het bedrag, vindt plaats binnen 3,3 seconden. Het maakt daarbij niet uit van en naar welke valuta geld wordt overgemaakt. XRP treedt op als brug tijdens de transactie. Dit is de toekomst.

peter

Ripple vervangt swift op termijn, zodat banken goedkoper en sneller geld naar elkaar kunnen overmaken. echter bitcoin en andere echte decentralized crypto zullen de banken vervangen. Maw: bye bye ripple…

Jan

”Maw: bye bye ripple”,

Dat is afwachten. Als je kijkt naar de top 4 qua marktcap en prijs per coin:
– Bitcoin: 301 miljard – $17.992,60
– Ethereum: 80 miljard – $831,72
– Bitcoin cash: 38 miljard – $2268,83
– Ripple: 30 miljard $0,78.

Indien Ripple inderdaad gebruikt gaat worden.. dan hoop ik dat mensen wat ripples hebben.
Een ding wat dan zeker is: prijs gaat door het dak heen!

X

XRP is decentraal.

https://ripple.com/insights/how-we-are-further-decentralizing-the-ripple-consensus-ledger-rcl-to-bolster-robustness-for-enterprise-use/

XRP is niet alleen bedoeld voor banken en extra kosten te besparen, maar ook voor betalingsverkeer tussen niet-banken. XRP kan binnen 3,3 seconden bijvoorbeeld euro’s overmaken en in USD afleveren tegen kosten minder dan een cent.

Die-hard Bitcoin fans zijn tegen de banken, maar de banken gaan niet (zomaar) verdwijnen.
Hoe wil jij je salaris nog ontvangen en je hypotheek betalen?

gio - bitcoin

oprichter van bitcoin.com heeft al zijn bitcoins weggedaan… oke en nu???

papier geld is ook een risico, het is maar papier, kan ook 1 op de andere dag niks waard zijn!

bitcoins moet je zien als goud!

Met echt goud kan je namelijk ook niet even gauw de bakker binnen lopen om een brood te kopen!
dus wat doen we dan, we brengen ons goud na de goudhandelaar om een betalingspapier te bemachtigen (euro,s of dollars etc) wat men of wij allen hebben geaccepteerd als betaal middel… Door deze papier valuta kunnen we nu makkelijk na de bakker om toch nog onze brood aan te schaffen… en dit doen wij gewoon met papier waar een waarde aan vastzit zoals goud.

Dus nu we bitcoin als goud zien…. wat gaan we nu dus vervolgens doen…. we gaan dit omzetten na een altcoin na wens, bv litecoin of dash etc.. zodra wij dit hebben gedaan kunnen we net als papiergeld gewoon de simpele betalingen doen en super snel zonder hoge transactie kosten…
ik kan zo nog wel even doorgaan… bijvoorbeeld dat je ook een betaling kan doen met een debet card, hier zet jij je crypto currency op en betalen bij de mcdonalds… niemand die weet dat jij met crypto betaald heb!!! word al inmiddels gebruikt….
mooie en leuke ontwikkelingen vind ik….

ik voorspel dat dit alles nog veel verder zal ontwikkelen….. of zo niet dan niet…. meer niet

De G20 heeft binnenkort wel een meeting om dit fenomeen te bespreken… hmmmm

niks te doen en had even zin lol…..

Jochem

Hahaha, kijk ze allemaal ripple promoten omdat ze er zelf een paar honderd piek in gestoken hebben. Ik wil daarmee niet zeggen dat het een slechte munt is maar er zijn meer dan genoeg andere alternatieven. Niet blind in ripple stappen mensen, de mensen hierboven proberen alleen de waarde te boosten. Pas op want het gross van de munten is bagger. Kijk naar projecten met een goed team, product en een mooie roadmap. Kijk naar het aantal munten wat max uitgegeven word en de waarde op dit moment. Zijn munten achterlijk hard gestegen ga hem dan gewoon even uit de weg want geheid dat er een correctie komt.

Freddy

Jochem als jij ontkent dat Ripple het beste alternatief is (in vergelijking met de concurrentie) dan moet je meer je huiswerk doen. Bovenstaande argumenten van 30% goedkoper en een transactie onder de 4 seconden etc is gebleken door onderzoek van de banken zelf.

Ik wacht rustig de resultaten af van de test die op dit moment gaande is in Japan (31 januari)

Jan

Hi Jochem,

Klopt mee eens. Kijk naar de coin en het project. Wat voegt de munt aan waarde toe en wat wil deze munt/technologie gaan vervangen in de toekomst.

Ook mee eens, als munten hard stijgen doe je research, waarom stijgen deze munten hard? Wacht op de correctie (meestal elke week) en beleg dan (als je dat wilt) een klein gedeelte in een coin.

Mensen die zeggen dat het nu te laat is om in te snappen, begrijpen niet hoe de markt werkt. Dit is pas het begin. Alleen wees verstandig met je geld!

chris moerman

Ripple gaat nooit zo succesvol worden als bitcoin, ethereum want die is niet gedecentraliseerd. zo simpel is het. Het is de decentralisatie die juist zo interessant is, dus niet afhankelijk van een server-systeem.

Jan

Hi Chris Moerman,

Daar heb je een goed punt, maar de onderliggende gedachte moet je ook eens over nadenken.
Bitcoin is de munt die de banken wil vervangen. Ripple (ook ethereum) biedt de klanten de technologie om sneller en goedkoper transacties uit te kunnen voeren.

ferdinandes

Er worden een hoop zaken door elkaar gehaald. Bitcoin was revolutionair omdat het mensen anders liet nadenken over betalingen en de constructie geld. Vervolgens veel copycats met mindere/betere/slechte verhalen. Fase waar we doorheen moeten. Echter is bitcoin qua opzet onvoldoende flexibel en is de totale voorraad te beperkt, zelfs als vorm van goud. Wat overblijft is puur speculatie waar zelfs jan en de bakker van de hoek op inkopen. Vroeg of laat crasht dat (en als je van gokken houdt kun je in de tussentijd veel geld verdienen of verliezen). Bitcoin is een doodlopend spoor.

Doordat de markt nu wakker is komen er wel alterntieven die veel betere papieren hebben. uiteindelijk zullen er een paar valuta (geschiedenis herhaalt zich 🙂 )overblijven met verschillende usp’s. Sommige rondom transactie, anderen rondom transparantie of privacy, allemaal met hun eigen bestaansrecht. Voor de gemiddelde consument zal het straks allemaal een rotzorg zijn aangezien het betaalmiddel steeds meer verdwijnt (contactloos betalen, betalen met je stem, PayPal, betalen met je mobiel). Dat is wellicht de grootste revolutie. Voor de rest is het iets voor banken/bedrijven/speculanten. Het idee cryptocurrency is en blijft een te ingewikkeld product om echt impact te maken op de gemiddelde consument (als gebruik makkelijk genoeg is zullen mensen het wellicht gebruiken, maar zonder daar de voor of nadelen van in te zien. Bovendien interesseert het ze niet).

Ps, als je bitcoin hebt, hoelang durf je die dan te houden? 1 op1 verhouding tussen risico en hebzucht…

Marjolein

Dus….wat kan ik NU het beste kopen, ripple, ethereum of bitcoin? ?
En jullie weten er allemaal veel van en ik niets, wat zet ik dan op een aparte usb? En hoe? Sorry, totale onbenul ben ik zoals je leest.

Kevin

Op basis van de test die nu draait voor Ripple in Azie wordt de verwachting dat Ripple boven de $1 dollar komt in januari. Ripple is dus nu een goede investering. Wallets kan je aanmaken bij partijen waaronder Gatehub.

X

$1 is inmiddels al even gehaald

ferdinandes

@Marjolein, als je er niets van weet adviseer ik je om niets te kopen of het je eigen te maken. Zoniet dan is het geen investering ,maar gewoon een wilde gok.

X

$2

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond