Deel dit artikel
-

Het Jaar van Amazon

Geen online retailer heeft het afgelopen jaar zulke reuzenstappen gezet als Amazon. Met als ultieme klapper de overname afgelopen zomer van de biologische super Whole Foods Market. De consequenties daarvan zijn nog nauwelijks echt doorgedrongen.

De overname van Whole Foods verraste vriend en vijand. Het was voor het eerst dat Amazon een complete fysieke retailer overnam. De afgelopen jaren was Amazon al wel bezig eigen fysieke winkels op te zetten voor boeken en snelle boodschappen, maar dat stelde allemaal nog niet zoveel voor.

Whole Foods is een relatief luxe supermarkt met verse en biologische producten. Het heeft slechts 400 vestigingen in de VS, Canada en Engeland, maar die zouden makkelijk kunnen worden uitgebreid en breder kunnen worden ingezet voor distributie.

En niet alleen dat maakt de concurrentie nerveus. De overname van supermarktketen Whole Foods was in augustus amper voltooid of de webwinkel kondigde aan de prijzen van kip, eieren, vis en groenten fors te verlagen.

Op het Damrak kreeg vooral Ahold Delhaize het zwaar te verduren vanwege dit nieuws, ook al verschillen de formules nogal. Wat beleggers vooral zorgen baarde was de mededeling dat Amazon Whole Foods en Amazon Prime wilde gaan integreren. Abonnees zouden dan goedkoop en zonder bezorgkosten kunnen bestellen.

Ahold Delhaize heeft met Peapod op dit moment een van de grootste online boodschappendiensten van de VS. De combinatie tussen de fysieke winkels en de absolute top in e-commerce is duidelijk een niet te onderschatten machtsfactor. In dit scenario zouden bestaande online-initiatieven als Peapod van Ahold Delhaize makkelijk weggevaagd kunnen worden, terwijl de fysieke omzet langzaam verdwijnt naar Amazon, zo schetste beleggersvereniging VEB de toekomst van het Nederlands-Belgische bedrijf.

Intussen stopte Amazon met zijn boodschappenbezorgdienst AmazonFresh in diverse Amerikaanse steden vanwege slecht presterende bezorgingen door de Amerikaanse posterijen. AmazonFresh werd tien jaar geleden al opgestart, maar heeft tot nu toe geen enorme impact gemaakt. Wie weet brengt Whole Foods daar verandering in.

Amazon komt intussen ook in Nederland steeds dichterbij. Sinds de zomer van 2016 richt het warenhuis zich vanuit Duitsland op de Nederlandse markt met een vertaalde versie van amazon.de en bijbehorende Nederlandstalige klantenservice. Sinds afgelopen zomer is de Amazon-app beschikbaar in een lokale vertaling.

De Twinkle100 die onlangs verscheen verklapte al dat Amazon in Nederland reeds een substantiële omzet realiseert. In de Retail top 100 staat het zelfs op plek 6 met een geschat verkooptotaal van 250 miljoen euro. Meer dan H&M. Meer dan Media Markt.

Dit najaar lanceerde het bedrijf ook in Nederland Prime, de abonneedienst met onder meer gratis bezorging, gratis videostreaming en Twitch Prime.

Verder lekte vorige maand een samenwerking uit met Vos Logistics, die is begonnen met goederenoverslag voor Amazon.

Amazon zet inmiddels ook grote stappen met hardware. Na de mislukte introductie van een eigen smartphone werd de in 2014 geïntroduceerde Echo-luidspreker een grote hit. Volgens onderzoek heeft het bedrijf 76 procent van de markt voor slimme luidsprekers in handen en zijn er alleen al in de VS 15 miljoen Amazon luidsprekers verkocht.

De doorbraak kwam mede doordat Amazon zijn systeem openstelde voor andere fabrikanten, zoals Philips (Hue-lampen) en Nest (thermostaten, rookmelders en camera’s). Ook heeft Amazon licenties verstrekt voor het gebruik van Alexa in andere apparaten.

RBC Capital vermoedde eerder dit jaar dat Alexa alleen al 10 miljard dollar aan omzet voor Amazon kan genereren. Indirect. Want er kunnen ook bestellingen mee worden gedaan in de webwinkel van de online retailer. Daar ligt dan ook het verdienmodel dat Amazon al eerder ontwikkelde voor zijn tablets en televisies.

Volgend jaar worden er nieuwe Amazon-diensten verwacht. Met de recente overname van startup Blink stapt Amazon serieus in markt voor digitale huisbeveiliging.

Ook zoekt het bedrijf experts op het gebied van verzekeringen, zo blijkt uit verschillende advertenties. Nadrukkelijk vermelden die advertenties dat het gaat om een ‘nieuw palet van diensten’.

Tot dusverre is het enige verzekeringsproduct van het bedrijf Amazon Protect, waarmee reparaties aan bij Amazon gekochte hardware worden gedekt. Dit product wordt aangeboden in Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje.

Emerce blikt deze week terug op 2017

Deel dit bericht

2 Reacties

EVDP

In 1995 kocht ik mijn eerste boek bij Amazon. “Dubai” van Robin Moore. Omdat ik naar Dubai verhuisde. Saillant details is dat het boek banned was in Dubai. Ik ben een groot bewonderaar van Amazon.

Erwin Boogert

Leuke anecdote. Is Amazon een marktspeler in Dubai tegenwoordig?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond