Deel dit artikel
-

Joe Biden: nieuw tijdperk voor tech?

De nieuwe president Joe Biden zal zijn aandacht voorlopig niet richten op techzaken, zoals netneutraliteit, breedband in het landelijk gebied en online privacy. Bidens aanwezigheid in de Oval Office in de komende vier jaar zal naar verwachting niettemin een grote invloed hebben op de sector.

In de eerste honderd dagen van zijn presidentschap lijkt Biden een groot aantal besluiten van voorganger Trump terug te willen draaien. Daarvan is Trumps beslissing om de VS terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs het belangrijkste. Ook de harde migratiestandpunten van Trump worden herzien.

Voor tech lijkt wel een minder vijandig tijdperk aan te breken dan onder Trump, die vooral Google en Twitter verweet conservatieve geluiden te onderdrukken. Daarnaast ontketende hij een handelsoorlog met China die verkeerd heeft uitgepakt voor Amerikaanse chipfabrikanten.

Vicepresident Kamala Harris, afkomstig uit Californië, wordt meer als vriend dan vijand van de techindustrie gezien vanwege haar banden met Silicon Valley. Maar de gezellige relatie die de sector had met de Obama administratie lijkt definitief voorbij.

Zo zal kritisch gekeken worden naar de macht van sociale media reuzen. Facebook, Twitter en andere techbedrijven voelen al de druk van politici aan beide zijden van het politieke spectrum. Daarnaast gaan de onlangs aangekondigde rechtszaken tegen bedrijven als Google en Facebook gewoon door.

Het schrappen van Sectie 230 van de communicatiewet staat hoog op de agenda. Deze wet beschermt de techreuzen tegen allerlei rechtszaken. Mitch McConnell, die de Republikeinse meerderheid leidde in de Amerikaanse senaat, heeft de afschaffing van sectie 230 in januari opnieuw op tafel gelegd. Biden heeft al laten doorschemeren dat ook hij voorstander is van een herziening van de wet.

Belangrijk

Biden vindt wetenschap en technologie overigens wel belangrijk. Op zaterdag introduceerde hij zijn kandidaat voor directeur van het Office of Science and Technology Policy.

Renata Hesse en Juan Arteaga zullen zich met name over de regulering van techsector ontfermen. Hesse is eerder jarenlang actief geweest voor het Amerikaanse ministerie van Justitie. Hesse zou Amazon hebben geadviseerd over de overname van Whole Foods. Net als Hesse is Artega ook in de private sector actief geweest. Hij adviseerde onder meer JP Morgan Chase en telecombedrijf AT&T.

De techgiganten hebben zelf ook kandidaten voorgesteld voor hoge functies in ministeries en overheidsorganisaties. Onder meer het U.S. Commerce Department, de Office of the United States Trade Representative en de Office of Information & Regulatory Affairs.

Democraten, met name Bernie Sanders, vinden netneutraliteit, het beginsel dat internetproviders al het dataverkeer gelijk behandelen, belangrijk.

Verder wil Biden 20 miljard dollar uittrekken om breedband aan te leggen in armere wijken die nu zonder zitten. In de VS is de breedbandinfrastructuur erg gefragmenteerd.

Het is echter de vraag of deze agendapunten zelfs maar behandeld zullen worden in het eerste jaar van Bidens presidentsschap.

Europa

De Europese Unie prees de inauguratie van Joe Biden woensdag als een ‘nieuwe dageraad’ voor Europa en de VS.

EU-wetgevers debatteren enige tijd over nieuw digitaal beleid dat gevolgen zou hebben voor Google, Facebook en Apple. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, stelt een Common Technology Council tussen de EU en de VS voor als eerste stap om te komen tot een universele digitale regelgeving.

Van het reguleren van kunstmatige intelligentie tot complexe algoritmen op basis van grote hoeveelheden gegevens, de EU wil beperkingen die tegelijkertijd de voordelen van de technologie, zoals zelfrijdende auto’s of het delen van gegevens om ziekten te bestrijden, niet beperken.

Foto Shutterstock

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond