Deel dit artikel
-

Trump voorgoed verbannen van Twitter, kondigt eigen platform aan

Donald Trump is zijn Twitter account voorgoed kwijtgeraakt. De tweets van de Amerikaanse president zouden opnieuw aanzetten tot geweld.

Woensdag, na de bestorming van het Capitool, werd Trump al 12 uur verbannen het het platform.

Vrijdag werden twee nieuwe tweets geplaatst. In een daarvan roemde hij zijn aanhangers, nadat hij eerst nog had beloofd dat de bestormers van het Capitool zouden worden berecht. ‘De 75 miljoen fantastische Amerikaanse patriotten die op mij hebben gestemd, AMERIKA EERST en MAAK AMERIKA WEER GROOTS, zullen een ENORME STEM houden tot ver in de toekomst,’ beloofde Trump. ‘Ze zullen niet worden geminacht of onheus behandeld, op welke manier dan ook!!!’

Na de ban reageerde Trump via het officiële Twitteraccount van de Amerikaanse president, @POTUS. ‘Samen met de Democraten en radicaal-links wil Twitter mij de mond snoeren, evenals de 75 miljoen patriotten die mij hebben gesteund.’

Trump zegt dat hij zijn eigen platform wil oprichten.

Twitter verwijderde vervolgens niet alleen de meest recente berichten van de president op dit tweede account, maar alle berichten die er ooit zijn geplaatst. Twitter meldt via CNN dat de accounts @POTUS en @WhiteHouse voorlopig niet geschorst zullen worden, ‘tenzij absoluut noodzakelijk’.

Twitter heeft het besluit tot permanente schorsing hier toegelicht.

Twitter verwijderde vrijdag ook al de accounts van Trumps voormalige veiligheidsadviseur Flynn en zijn (voormalige) advocaat Sidney Powell, die de meest bizarre complottheorieën verspreidde en nu wordt aangeklaagd door Dominion, de fabrikant van stemmachines in de Verenigde Staten. Over die stemmachines beweerde ze dat die zo geprogrammeerd waren dat ze Biden ten onrechte de verkiezingsoverwinning hebben bezorgd.

Ook Ron Hawkins, voormalig beheerder van het extreemrechtse forum 8kun, is zijn Twitter account kwijtgeraakt. Het vermoeden is dat Hawkins (samen met zijn vader) de geheimzinnige auteur is van QAnon, de complotbeweging die onder meer door Powell en Flynn werd omarmd.

Op hun beurt hebben Google en Apple de app voor het conservatieve Twitter alternatief Parler aangepakt. Trump heeft hier nooit gebruik van gemaakt, maar wel sommige van zijn familieleden. Trump aanhangers riepen via Parler op tot geweld. Het grotendeels ongemodereerde platform heeft 8 miljoen gebruikers.

Google heeft de app reeds verwijderd. Apple heeft het bedrijf achter Parler verzocht om een moderatieplan. Dat moet binnen 24 uur worden aangeleverd anders verdwijnt de app uit de App Store. CEO John Matze heeft al laten weten dat hij zich niet laat intimideren.

De maatregelen zullen door Trump aanhangers ongetwijfeld worden uitgelegd als linkse censuur. Big tech bedrijven als Google, Facebook en Twitter lagen afgelopen jaar onder vuur omdat ze conservatieve geluiden zouden onderdrukken. Hun topmannen moesten zich verantwoorden voor kritische Senaatscommissies.

Daar komt bij dat Twitter en Facebook de berichten van Trump jarenlang grotendeels ongemoeid lieten, hoewel ze steeds vaker vergezeld werden van waarschuwingen.

Mogelijk zijn de maatregelen extra reden voor Trump om een eigen mediabedrijf op te richten. Er wordt al geruime tijd gespeculeerd over Trump TV. Geruchten dat Trump zou willen investeren in de kleine rechtse kabelzender Newsmax zijn ongegrond gebleken. CEO Christopher Ruddy voelt daar niks voor, ook al is hij een persoonlijke vriend van Trump. ‘Newsmax zal nooit Trump TV worden’, aldus Ruddy tegen Variety. ‘We blijven onafhankelijk’. Hooguit mag Trump aanschuiven als presentator of commentator.

Foto Shutterstock

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond