Deel dit artikel
-

‘Kabinet moet meer doen om digitaliseringsstrategie te laten slagen’

Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) en de Dutch Startup Association (DSA) roepen de Tweede Kamer op om in het debat over de Nationale digitaliseringsstrategie deze week stil te staan bij de knelpunten die het behalen van de economische doelstellingen in gevaar brengen.

In juni 2019 presenteerde staatssecretaris Mona Keijzer de tweede versie van de strategie. De update laat volgens beide organisaties behaalde successen zien en geeft prioriteiten aan voor de komende jaren. Met een stevige inzet op AI (Artificial Intelligence), datagedreven innovatie, cyberveiligheid en digitale vaardigheden moet Nederland een digitale koploper in Europa worden.

Maar DINL en DSA zien risico’s voor het realiseren van die ambities als de strategie niet wordt aangevuld met essentiële onderwerpen en vrezen dat de doelstellingen van het kabinet niet worden gehaald.

Op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) is het op dit moment alleen mogelijk om te ontwikkelen met clouddiensten die worden aangeboden door een handvol buitenlandse partijen. Er is nog geen Europees alternatief voorhanden. Ook is er onvoldoende regie en aandacht voor het tijdig vervangen van internationale zeekabels, de digitale handelsroutes, essentieel voor de positie van Nederland als datahub.

Er zijn ook knelpunten ten aanzien van digitale weerbaarheid en cyberveiligheid. De kwestie Citrix is daar een voorbeeld van. Het gaat niet alleen om vitale diensten of de overheid, maar ook om ziekenhuizen en grote ondernemingen.

Het zou helpen als de regie voor de eisen aan cyberbeveiliging wordt neergelegd bij één departement, bij voorkeur bij Economische Zaken en Klimaat. Er is een roadmap veilige hardware en software die daar een uitstekend uitgangspunt voor biedt.

Het kabinet moet ook kritisch kijken naar de effecten van wetgeving vanuit de EU op het digitale MKB. Veel van die regulering is gericht op grote platforms. Voor hen zijn de voorgestelde maatregelen prima uitvoerbaar, maar het MKB kan onmogelijk aan alle verplichtingen en investeringen voldoen die gepaard gaan met deze maatregelen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond