Deel dit artikel
-

‘Keurmerk voor serious games in zorgsector niet haalbaar’

Een keurmerk voor serious games in de zorgsector is niet echt haalbaar. Dat vertelde Tim Laning van Grendel Games gisteren op eHealth Convention in Amsterdam. “Het valideren van bijvoorbeeld games voor revalidatie wordt erg moeilijk door de breedte van de toepassingen.”

Ook ziet Laning een trend waarbij serious games te vaak worden gevalideerd door partners die zelf deelnemen aan projecten. “Dat wordt een WC Eend-verhaal.” En dat dikke validatierapporten kunnen leiden tot projecten die niet altijd gebruikt worden kan Laning uit eigen ervaring bevestigen. Het Universitair Medisch Centrum Groningen had ruim 1 miljoen euro gestoken in een stimulator voor de training van buikoperaties. Die werd echter niet gebruikt, want de chirurgen vonden de training te saai.

Na vijf jaar voorbereiding ontwikkelde Grendel Games het spel Surgeon. Met de controllers van Nintendo Wii moeten chirurgen een figuur uit een mijn redden. “Het heeft ons even moeite gekost om chirurgen zover te krijgen dat ze dat spel wilden spelen, want veel chirurgen hadden geen enkele ervaring met games. Maar uiteindelijk vonden ze het allemaal leuk.”

Inmiddels neemt men serious gaming zo serieus dat het UMCG en De Friesland Zorgverzekeraar een minderheidsbelang in Grendel Games hebben genomen.

Tegenwoordig hanteert Grendel Games een strak ontwikkelschema van twee weken ontwikkelen en twee weken evalueren. “Voordeel is dat opdrachtgevers van meet af aan een spel in handen hebben.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond