Deel dit artikel
-

Landsadvocaat geeft corona-apps onvoldoende

Het lijkt er niet op dat op korte termijn een van de afgelopen weekend gepresenteerde corona-apps ook daadwerkelijk wordt uitgerold. De landsadvocaat van advocatenbureau Pels Rijcken heeft na de appathon van het Ministerie van Gezondheid niet kunnen vaststellen dat voorstellen volledig voldoen aan de geformuleerde uitgangspunten.

Ook heeft de landsadvocaat op basis van de stukken niet kunnen vaststellen dat wordt voldaan aan alle eisen van de AVG.

Daarmee is volgens de landsadvocaat niet gezegd dat niet alsnog aan de AVG kan worden voldaan. Dat vergt enerzijds een doorontwikkeling en anderzijds een meer gedetailleerde uitwerking van de voorstellen.

Zeven app-bouwers legden dit weekend hun plannen voor, maar de aanwezige experts waren niet enthousiast.

Bij corona-app Covid19 Alert werd zelfs een datalek aangetroffen. In de broncode werden oude bestanden gevonden met daarin bijna 200 volledige namen, e-mailadressen en versleutelde wachtwoorden van gebruikers van een andere app, waar de corona-app aan is gelinkt.

Op basis van de beoordeelde stukken kan bij geen van de voorstellen de volledige anonimiteit worden gegarandeerd, stelt de landsadvocaat vast. Ook konden geen van de plannen vals positieven worden uitgesloten: de bluetoothmethode die in vrijwel alle gevallen voor tracking wordt gebruikt kan ook signaleren oppikken van toestellen die achter een raam liggen.

Diverse experts brengen vandaag hun advies over de apps uit aan het kabinet. Zo heeft KPMG onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de verschillende broncodes en de beveiliging.

Op basis van deze adviezen en uitkomsten wil het kabinet op dinsdag bekendmaken wat de volgende stap zal zijn in de besluitvorming over de mogelijke inzet van apps om het werk van de GGD te ondersteunen.

Foto engin akyurt via Unsplash

Wil je de ‘appathon’ terugkijken? Dat kan via de volgende twee links:

Deel dit bericht

2 Reacties

Jan

Wat ik niet goed begrijp is dat er in de Nederlandse media nauwelijks aandacht is voor de corona tracking app die Apple en Google samen aan het ontwikkelen zijn.

Als er iemand in staat is om dit te maken zijn zij dit wel. En zolang de privacy gewaarborgd is (whitepaper ziet er goed uit en ik heb daar bij Apple wel redelijk vertrouwen in) lijkt mij dit toch het beste alternatief voor die prutsers die nu aan het werk zijn.

Frederik

Wat mij opvalt is dat het vrij arrogante partijen hier een marketing praatje aan het houden zijn en hier zitten voor financieel gewin. Je voelt de onderlinge strijd, wat ergens ook wel goed is, tussen de partijen. Juist nu moet men samen een app ontwikkelen.

Kortom: het gaat hem niet worden. De app zal echt niet vaak genoeg gedownload worden. Als die er überhaupt al komt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond