Deel dit artikel
-

‘Corona-app komt er niet als die niet aan alle eisen voldoet’

De corona-app van de Nederlandse overheid wordt pas vrijgegeven als die aan alle voorwaarden voldoet. Dat benadrukt Ron Roozendaal, CTO van het Ministerie van Gezondheid. Hij reageert daarmee op kritiek van experts die vinden dat het ontwikkelproces van de corona-app veel te snel gaat.

Vanochtend presenteerden zeven bedrijven en consortia zich aan experts. Hun presentaties waren live via YouTube te volgen. Tijdens een appathon dit weekend worden de producten door experts onder de loep genomen en waar nodig verder verbeterd.

In principe worden twee soorten apps ontwikkeld: een app die klachten inventariseert en advies medisch kan uitbrengen en apps die bluetooth gebruiken om een logboek van recente contacten aan te leggen om mensen achteraf te waarschuwen dat ze mogelijk in de buurt van een zieke zijn geweest. Sommige apps combineren beide functies.

De appathon eindigt na 48 uur niet meteen met winnaar, zegt Roozendaal. Woensdag organiseert de kamer een hoorzitting over de corona-app en worden deskundigen naar hun mening gevraagd.

Een belangrijk element bij de selectie van de kandidaatapps lijkt de aanwezige expertise te zijn Bedrijven als Accenture en Cap Gemini zijn gerenomeerde IT partijen, alleen al Cap Gemini heeft er 40 programmeurs op gezet. Zelfs bij de minder bekende partijen, zoals DEUS of DTACT zijn op de achtergrond bekende instituten betrokken, zoals de KU Leuven, TNO en TU Delft. De enige buitenlandse partij ITO heeft deelgenomen aan de Duitse appathon.

Het Amsterdamse SIA claimt zelfs te werken met 1800 consultants in vijftien landen. Het bedrijf benadrukt dat zijn Samen Onder Controle App geen kopie is van de corona-app uit Singapore, maar uit onderdelen bestaat van open source-projecten.

De shortlist bevat volgens acht betrokken experts echter ook voorstellen die zij expliciet hadden afgekeurd. Maar volgens Roozendaal gaat het er niet om wat bepaalde experts vinden. “De zeven partijen kregen de meeste steun van alle betrokken experts.’

Bezorgde burgers mochten vanochtend vragen stellen. Die gaan vooral over de privacy. Daar zal extra op worden gelet, zegt Roozendaal. De app mag later niet voor andere doeleinden worden gebruikt, en bij verwijdering moeten alle gegevens worden gewist. “Op dit moment vraagt de GGD aan een coronazieke met wie hij allemaal in contact is geweest,  we gaan het veel anoniemer maken dan het nu is.” Iemand die positief getest wordt krijgt van de GGD een tancode die de patiënt zelf in de app moet zetten.

Nederlanders staan niet negatief tegenover corona-apps. Bijna de helft van de Nederlanders is voor het gebruik van een corona-app van de overheid. zo blijkt uit een representatieve peiling van onderzoeksbureau MarketResponse. Opvallend is bovendien dat voor 72 procent van de Nederlanders privacy van ondergeschikt belang is. Een kwart van de Nederlanders is op voorhand mordicus tegen de app, 28 procent weet het nog niet.

Foto Pixabay

 

Deel dit bericht

2 Reacties

Michel

De presentaties waren van het niveau eerste-jaars ICT opleiding en bedroevend slecht. Onbegrijpelijk hoe consultancy partijen zonder fatsoenlijke technische kennis de selectie doorgekomen zijn. 40 programmeurs op een app zetten waarvan de requirements nog niet eens heel duidelijk zijn is ook lachwekkend natuurlijk, ik zou eerst eens beginnen met (functioneel) ontwerp, ik heb nog geen degelijk ontwerp voorbij zien komen.

Als je als Sia niet eens een fatsoenlijke responsive site hebt, hoe ga je dan een goede app kunnen laten realiseren?

De eerste technische review is ook alles behalve lovend: https://twitter.com/ProgrammerDude/status/1251811668344045568

Blijkbaar is het kinderlijk eenvoudig om met aperte onzin uit de overheidsruif te eten. Misschien toch ook maar weer eens naar de tenders kijken. Ik heb nog wel een oom die een pak aan kan doen en goed kan praten.

Frederik

Gaat hem niet worden. Ver beneden peil.

Idee is goed, de transparantie is fijn maar het gaat hem niet worden. Teveel marketing en weinig echte kennis.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond