Deel dit artikel
-

Magento stoot kleine webwinkelier af

Magento, een dochter van eBay, stopt met zijn producten Magento Go en ProStores per 1 februari 2015. Beide producten tellen ongeveer 10.000 kleinere klanten.

De Enterprise en Community-varianten van het e-commerceplatform blijven wel bestaan, maar die zijn bedoeld voor grotere e-tailers. Magento wil zich voortaan concentreren op grotere klanten. In maart werd al een dertigtal medewerkers op straat gezet vanwege een heroriëntatie.

Kleine webwinkels worden ondergebracht bij het bedrijf Bigcommerce. Magento zet daarvoor een migratiepad op. Bigcommerce telt vijftigduizend klanten in honderd landen en heeft al ervaring met het migreren van ProStores klanten.

Vorige week ging al het gerucht dat het van oorsprong Australische Bigcommerce Magento Go zou hebben overgenomen. Go was aanvankelijk bedoeld als antwoord op diensten als die van Shopify.

De Enterprise editie krijgt een opvolger onder de noemer Magento 2. Magento Community is het open source-platform, dat al sinds 2007 bestaat, maar niet geschikt is voor kleine leveranciers. De meeste gebruikers van dit platform draaien een omzet van minimaal een half miljoen dollar.

Magento is de populairste webwinkelsoftware op de markt, maar nog altijd redelijk lastig te configureren. Veel bedrijven bieden daarom Magento maatwerk aan.

Deel dit bericht

11 Reacties

Enno Stuurman

Dat Magento Community Edition alleen voor grote webwinkeliers geschikt is klopt niet wat mij betreft. Magento CE is juist vanwege de oneindige doorgroei mogelijkheden een goede keuze voor iedere startende of kleinere webwinkelier: veel grote Magento webshops zijn ook ooit klein begonnen… http://www.boostingecommerce.com/seven-magic-ingredients-for-ecommerce-success

Jan Libbenga (Redactie Emerce)

Zo ziet Magento het nu zelf: Community voor bedrijven vanaf 500.000 dollar omzet, Enterprise vanaf 1 miljoen dollar omzet.

Roel

Draaiden alle Magento shops die ik in elkaar gezet heb maar minimaal 500.000 omzet per jaar 😛

Is Magento 2 niet de algemene Magento opvolger, met daarin weer een splitsing CE en Ent? Dat is ook iets wat al enkele jaren op zich laat wachten, al zit er lichte progressie in.

Stephanie

Helemaal niet blij met dit bericht! Ik heb maanden werk gehad aan mijn shopje omdat ik alles zelf heb opgebouwd en nu dit! (Kleine startende ondernemer) Echt jammer. Hebben jullie de tip voor mij? Of over naar BigCommerce of een ander platform kiezen?

Ruud Stelder

@Stephanie, We zijn de Europese tegenhanger van Bigcommerce. Je kan je hele shop in een keer importeren.

van Deurzen

Sneu eigenlijk, die dankbaarheid van een Magento. Groot geworden door de kleine shops, om die vervolgens een schop onder hun hol te verkopen. Blij dat ik nooit voor Magento heb gekozen.

Bos

Als kleine shop zou ik sowieso over gaan op een hosted oplossing (wat Magento Go) ook is/was. Dat scheelt je een hoop tijd aan hosting, updates etc. Dus zou kiezen voor een oplossing zoals die van Ruud hierboven. Heb daar ook goede ervaringen mee.

Maarten

Logische stap aangezien Magento Go inderdaad nooit echt populair is geweest.

Komt bij dat Magento volledig schaalbaar is, nagenoeg alle wensen gerealiseerd kunnen worden en juist prima geschikt voor kleinere webwinkels.

Bijkomend voordeel van Magento is natuurlijk dat je volledig eigenaar bent van je eigen webwinkel. Iets wat je nooit zult hebben met een pakket als Bigcommerce en consorten. Voor de echt kleine spelers wellicht een oplossing maar zeker niet voor ondernemers die meer mogelijkheden en flexibiliteit willen hebben.

Enno Stuurman

Nav bovenstaande reactie van Jan Libbenga (Redactie Emerce)

“Zo ziet Magento het nu zelf: Community voor bedrijven vanaf 500.000 dollar omzet, Enterprise vanaf 1 miljoen dollar omzet.”

Jan, dat heb ik dan gemist, staat dat ergens op de Magento site of in een nieuwsbericht? Ik kan me wel voorstellen waar dit vandaan komt, steeds meer webshops in het midden- en topsegment kiezen voor Magento: http://www.dutchento.org/magento-snelst-groeiende-platform-midden-top-segment/

Dus marketingtechnisch gezien is het logisch dat Magento zich nog directer gaat richten op deze markt. Technisch gezien geeft het de kracht aan van Magento als webshop software. Want shops die zulke hoge omzetten draaien vragen een hoop van een systeem.

Neemt niet weg dat, als je een webshop runt met het idee om echt te gaan groeien, Magento ook als startende of kleine webwinkelier een hele goede keuze blijft.

Jan Libbenga

Enno, de marketingdirecteur heeft dat toegelicht bij o.a. Internet Retailer

Marc Rijk

Enkele jaren geleden zijn we begonnen met een milti-shop in het magentosysteem.
We verkopen op onze shops alles voor het duurzaam inrichten van de buitenruimte.
Nu moeten we maar eens uitzoeken wat voor gevolgen dit voor ons zal hebben.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond