Deel dit artikel
-

Mark Zuckerberg kondigt maatregelen aan om privacy te beschermen (update)

Facebook CEO Mark Zuckerberg heeft voor het eerst deze week gereageerd op de ophef rond het misbruik van persoonsgegevens door het Britse Cambridge Analytica.

“We hebben een verantwoordelijkheid om jullie gegevens te beschermen. Maar we maken fouten en we moeten meer doen om ze te vermijden,” schrijft Zuckerberg op Facebook.

Facebook gaat iedere app die gegevens deelt van Facebook controleren op verdachte activiteiten. Ook wordt het aantal gegevens dat wordt gedeeld beperkt. Ontwikkelaars moeten voortaan een contract tekenen voordat ze gebruik kunnen maken van gegevens en daarvoor hebben ze toestemming van gebruikers nodig. Meer maatregelen worden de komende dagen bekend gemaakt.

Ook kunnen gebruikers straks permissies voor apps intrekken. Daartoe stelt Facebook een speciale tool ter beschikking.

In een interview met Recode zegt Zuckerberg dat de reparaties ‘miljoenen’ gaan kosten. “De data die wij moeten onderzoeken staan niet op onze servers, dat betekent dat we forensische experts moeten aantrekken.”

Zuckerberg erkent dat hij grote fouten heeft gemaakt. “Ik ben te idealistisch geweest met betrekking tot dataportabiliteit. Ik meende dat het betere ervaringen zou opleveren, maar ik realiseer mij nu dat gebruikers privacy belangrijker vinden.”

Op de verklaring is lang gewacht. De belangrijkste boegbeelden van Facebook, naast Zuckerberg COO Sheryl Sandberg, lieten sinds de onthullingen afgelopen weekend aanvankelijk niets van zich horen. Ze waren dinsdag ook afwezig tijdens een Q&A sessie voor werknemers.

Volgens Facebook waren Sandberg en haar team druk bezig om feiten te verzamelen. “Het totale bedrijf is boos dat ze is beetgenomen,” zo luidde de verklaring.

Door de onthullingen is Facebook is de zwaarste crisis uit zijn bestaan beland. Het bedrijf is al een flink deel van zijn beurswaarde kwijtgeraakt. Een groep beleggers heeft Facebook reeds voor de rechter gesleept. Ze willen compensatie voor het verlies van hun belang.

Afgelopen weekend werd bekend dat Cambridge Analytica, opgezet door Trump-financier Robert Mercer en gelieerd aan Trump-adviseur Steve Bannon, onder valse voorwendselen aan 50 miljoen Amerikaanse Facebook-gebruikersprofielen was gekomen. Deze gebruikers werden in de aanloop van de presidentsverkiezingen bestookt met gerichte advertenties.

De gegevens van Facebook-gebruikers konden worden vergaard via de app thisisyourdigitallife. Deze app verzamelde ook gegevens van al hun vrienden op de sociale netwerksite.

De maker van de app Aleksandr Kogan zegt dat hij nu ten onrechte als zondebok wordt gezien. Hij wist niet dat zijn werk zou worden aangewend voor de presidentsverkiezingen van Trump. Kogan meent ook dat er veel te veel waarde wordt gehecht aan de dataset.

Mozilla, de organisatie achter de open source browser Firefox, is een petitie gestart om Facebook aan te zetten om de privacy van gebruikers beter te beschermen. Medeoprichter van WhatsApp Brian Acton sloot zich deze week aan bij het virtuele protest #deletefacebook.

De Amerikaanse toezichthouder FCC gaat nu onderzoeken of er inderdaad privacyregels zijn geschonden. Daardoor kan Facebook een forse boete krijgen.

India heeft de site van Cambridge Analytica inmiddels geblokkeerd. CEO Alexander Nix is geschorst, hangende een eigen intern onderzoek. De Britse toezichthouder Elizabeth Denham wil de kantoren van het Britse bedrijf doorzoeken en wacht op toestemming.

Deel dit bericht

1 Reactie

John

Notoire fietsendief geeft tips hoe je fiets op slot moet zetten…..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond