Deel dit artikel
-

‘Meerderheid Nederlanders moet naar 1 gigabit breedband’

Alle Nederlanders moeten in 2023 over snel vast breedbandinternet van minimaal 100 megabit per seconde kunnen beschikken. Een grote meerderheid moet in datzelfde jaar een nog eens tien keer zo snelle verbinding (1 gigabit per seconde) hebben. Dat staat in het Actieplan Digitale Connectiviteit dat het kabinet vandaag presenteert.

Door de aanhoudende investeringen in de belevingskwaliteit (voor bijvoorbeeld hologramtechnologie) en het massaal verzamelen van gebruikersgegevens (Big Data) neemt de bandbreedtebehoefte verder toe.

Momenteel zijn de huidige en toekomstige mediadiensten in grote mate verantwoordelijk voor de groeiende vraag naar bandbreedte. Zo’n zeventig procent van het internetverkeer videoverkeer. Daarnaast is er een groeiende markt voor virtual reality en augmented reality, van videogames tot ‘serieuze’ toepassingen als 3D-oefenprogramma’s voor chirurgen in opleiding.

Er zijn aanzienlijke investeringen nodig van telecomaanbieders om aan de stijgende behoefte aan digitale connectiviteit te voldoen. De capaciteit van vaste netwerken moet groter worden, onder meer door steeds verdergaande verglazing (vervanging van delen van het koper- of kabelnetwerken door glasvezel) en er moeten voorzieningen worden getroffen voor netwerkvirtualisatie, zodat maatwerk makkelijk, snel en goedkoop kan worden geleverd.

Daar waar private investeringen moeilijk tot stand komen en actief overheidsoptreden nodig is, bijvoorbeeld in buitengebieden, gaat het ministerie van EZK extra ondersteuning bieden aan gemeenten en provincies (pdf). Naast kennisuitwisseling over onder andere leges en graafdieptes, wordt het door een koepelregeling eenvoudiger voor lokale overheden om zelf financiële ondersteuning voor de aanleg te verlenen. Zij hoeven dan niet zelf een steunregeling aan de Europese Commissie voor te leggen.

Ook op het gebied van mobiel internet moet er nog het nodige gebeuren, vindt het kabinet. Er zijn nog altijd plekken in Nederland waar de mobiele netwerkdekking onvoldoende is. Daarom wordt voor de aankomende veiling van frequenties een dekkingsverplichting opgelegd.

Deze houdt in dat op 98 procent van de oppervlakte van elke gemeente van Nederland dekking moet worden gerealiseerd. Winst valt ook te behalen, met een beter bereik in woningen en bedrijven. Daarom draagt het kabinet bij aan een marktinitiatief om een standaard voor indoordekking van draadloze en mobiele openbare communicatienetwerken af te spreken.

Het kabinet zelf zal voor eind 2018 een oplossing presenteren voor het gebruik van de zogenoemde 3,5 Gigahertz frequentieband in onder andere Noord-Nederland.

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Ik denk dat behoefte aan snelheid flink gaat tegenvallen. Ik voorzie een periode van minder internet de,komende jaren. Ben er zelf iig aardig klaar mee. Als de negatieve kant van het algoritmesturen van ons leven duidelijker wordt ontstaat er een keerpunt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond