Deel dit artikel
-

Nederlands charmeoffensief voor Signal van start

‘Duidelijk Signaal’ heet het sympathieke initiatief dat eind vorige week van start ging om een schijnwerper op Signal te zetten. Het doel is meer installaties voor de berichtendienst te genereren.

Duidelijksignaal.nl is niet uit op een boycot van WhatsApp. Een ronkende campagne van een burgerrechtenorganisatie is het evenmin. Wel roept initiatiefnemer Maarten Roelofs op tot bewustwording.

Vanuit zijn achtergrond in de media- en marketingwereld weet hij als geen ander hoe en hoeveel persoonlijke gegevens er digitaal wordt gesprokkeld en gebruikt. Voorts wijst hij op het fundamentele belang van – noem het – briefgeheim. “Zonder goede pers en onafhankelijke nieuwsvoorziening kan geen democratie functioneren. Willen we dit monster wel voeren?”

De nieuwe actiesite is nog in ontwikkeling en is bedoeld om, in elk geval in de media- en marketingbranche, meer mensen Signal te laten installeren.

Roelofs geeft Signal in Nederland een duwtje in de rug nu het op een golf van verhoogde populariteit zit. “Als eenmaal zo’n vijftien procent van de gebruikers is aangesloten, kan het doorgroeien. Eerst krijg je de fase van kritische massa, daarna wordt een product een standaard product.” De geschiedenis laat dat ook zien bij de adoptiegraad van media als telefoon, fax, Hyves en WhatsApp.

Toen Whatsapp in 2015 in handen viel van Facebook klonken er wereldwijd moedige kreten over het deïnstalleren en boycotten van WhatsApp. Een dataslurpende reclamegigant kreeg controle over een dominant communicatiekanaal. Die anti-acties leverden nooit iets wezenlijks op. Duidelijksignaal.nl gooit het over een andere, positievere boeg: “[Er is] geen directe reden om WhatsApp te verwijderen. Gebruik ze naast elkaar totdat meer mensen op Signal zitten dan WhatsApp.”

Het initiatief is een reactie op een nieuw plan van Facebook. Twee weken geleden kondigde Facebook aan dat het de gebruiksgegevens van alle niet-EU-gebruikers van WhatsApp gaat koppelen met de -gegevens in Facebooks dataloodsen. Het gaat om zaken als: telefoonnummers, profielnaam en -afbeelding, statusinformatie en diagnostische data uit de logbestanden. WhatsApp wordt achter de schermen effectief geïntegreerd met Facebook. Mark Zuckerberg beloofde ooit de backends nooit te integreren.

Functioneel gezien werkt Signal hetzelfde als WhatsApp. De bedrijven delen zelfs onderliggende beveiliging. Echter: bij Signal kunnen alleen de zender en ontvanger de berichten lezen. Bij WhatsApp kan Facebook, en dus ook veiligheidsdiensten, in elk geval metadata meelezen.

Een van de financiers van Signal is een van de oprichters van WhatsApp, Brian Acton.

De berichtenapp kan ook rekenen op sympathie van Talloze burgerrechtenorganisatie, privacyvoorvechters, techevangelisten en politici. Ondernemer Elon Musk zette vorige week ook nog het spotlicht op de app:

Foto: Hernán Piñera (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

bert

Of nog beter, gebruik Telegram. Heb je niet zo’n draak van een software en kun je tenminste op een normale manier multi-device werken.
Lekkere mafkees die Musk: zijn Tesla is een 100x zo erge privacybedreiging dan Whatsapp.

Erwin Boogert

> zijn Tesla is een 100x zo erge privacybedreiging dan Whatsapp.

Wil je daar op uitwijden? Ik zie idd een auto mat een batterij rondkijkende camera’s, tal van sensoren en slimme software Heb jij een idee wat er achter de schermen gebeurt?

Maarten Roelofs

Beste Bert, Erwin

Over Telegram. Ook dat heeft weer wat nadelen, ik ben in principe agnostisch over het alternatief. Kreeg ook van experts tips over federated systemen e.d. . Toch is er wel wat voor signal te zeggen;
– grotere basis in Nederland
– open source
– Telegram heeft een andere herkomst dan signal, waar ook wel eens twijfels over zijn

@erwin dank voor het goede artikel. We hebben massale reacties en bijval gekregen. Inderdaad, inmiddels: “we” . 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond