Deel dit artikel
-

Nederlandse filmindustrie wil aanpak illegale mediaboxen

René van Turnhout van filmdistributeur Dutch FilmWorks en voorzitter van branchevereniging NVPI, wil de verkoop van mediaboxen aanpakken. Deze kastjes maken gebruik van illegale streams die op internet worden aangeboden. Volgens Van Turnhout worden er maandelijks duizenden van dit soort boxen verkocht.

Het geld dat met de kastjes wordt verdiend, komt nooit terecht bij de makers van de content, zegt Van Turnhout tegen de NOS. ‘Voor die films en series moet worden betaald. Dit is een vorm van downloaden uit illegale bron en dat mag niet in Nederland.’

De kastjes worden verkocht onder namen als Filmspeler, Teevee.io, Ditistv en Allefilmskijken en hun distributeurs maken er geen geheim van dat consumenten ‘nooit meer een film hoeven te kopen’. De hardware bevat veelal open source KODI software, en werkt net zo als het populaire Popcorn Time, inclusief plaatjes van de nieuwste films die op het internet staan.

De diverse aanbieders denken dat ze juridisch sterk staan. Ze verkopen immers alleen hardware, en zetten de streams niet zelf online.

Stichting BREIN haalde in de eerste helft van 2015 37 streaming sites offline. Zeven van de sites betroffen Popcorn Time, de twee grootste daarvan vluchtten naar het buitenland alwaar andere auteursrechthandhavers het stokje overnamen.

BREIN is een rechtszaak gestart tegen een handelaar in mediaspelers. Bij streamen wordt een tijdelijke kopie gedownload. Dat is toegestaan als het een ‘rechtmatig gebruik’ betreft, maar omdat hierover nog veel onduidelijk is, heeft de rechtbank in Lelystad de zaak doorgespeeld naar het Europese Hof van Justitie. Men wil onder meer weten of hyperlinken naar ongeautoriseerde content via vrijelijk beschikbare add-ons op een mediaspeler een inbreukmakende openbaarmaking is.

Deel dit bericht

2 Reacties

Erix

Ik heb netflix, al bijna 2 jaar. Het aanbod is echter gewoon te beperkt om iedere dag iets leuks te kunnen kijken. In ieder geval in Nederland. Om over videoland maar niet te spreken. Of filmnet… laat me niet lachen.

Maak een nederlandse netflix met het aanbod van popcorn time voor die 10 euro per maand die ik nu aan netflix doneer en je hebt een vaste klant. Sterker nog.. ik denk dat je er minimaal 3 miljoen hebt.

Dan heb ik geen Popcorn of Kodi meer nodig. Maar zolang de film/TV industrie niet in de gaten heeft dat we in een mondiale wereld leven waarin je het aanbod niet meer per regio kan uitmelken, zolang kan je mij niet binden met halfbakken oplossingen.

Als ik voor een schappelijk bedrag kan kijken wat ik wil zien, wanneer ik het wil, dan wil ik er best voor betalen. Ik koop alleen per definitie geen media meer. (kan je 3 jaar later alles opnieuw kopen omdat we ineens HD of 3D hebben. Onzin)
Als ik er niet dagelijks plezier van kan hebben. Dan moet ik voor 3 dagen in de week alsnog op zoek naar een alternatief. Dan kan ik dat alternatief net zo goed altijd gebruiken ook al staat die film ook op netflix

Sorry.

Maar zoals gezegd ik betaal al voor een kabel abonnement + netflix.

Ow trouwens, muziek download ik alleen nog maar via i-tunes of luister ik via spotify. Daar kon het dus wel. Het heeft lang geduurd, maar ik neem daar niet eens meer de moeite om illegale cd’s te zoeken.

Koos Koets

Consumenten betalen al gewoon via de heffing op mediadragers, je kunt niet enerzijds daar je hand op houden, en anderzijds een verbod eisen. Daarnaast kun je met een radio ook naar illegale zenders luisteren, moeten radios dan maar verboden worden?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond