Deel dit artikel
-

Nederlandse reiziger boekt vooral buitenlandse vakanties online

Ruim twee derde van de vakanties waarvoor Nederlanders vervoer of verblijf boekten, werd in 2017 online geregeld. Vooral buitenlandse reizen worden vaker via een website geboekt.

Dit blijkt uit het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2018 dat door het CBS is gepresenteerd.

 Online boeken is veruit favoriet. Verder boekte 11 procent van de reizigers zijn of haar vakantie in een persoonlijk contact met een reisagent of -bemiddelaar, 9 procent via e-mail of tekstbericht (bijvoorbeeld sms of WhatsApp) en 7 procent via telefonisch contact. Vakanties in het buitenland werden iets vaker via een website geboekt dan vakanties in Nederland (71 tegenover 63 procent). Voor telefonisch boeken was dat andersom: 4 procent van de buitenlandse en 11 procent van de binnenlandse vakanties werd telefonisch geboekt.

In 2017 gingen 14 miljoen Nederlanders op vakantie, wat neerkomt op 83,2 procent van de bevolking. Zij gingen samen 40,4 miljoen keer op vakantie, 18,4 miljoen keer in Nederland en 22,0 miljoen keer daarbuiten.

De duur van een vakantie was gemiddeld 8,8 dagen, ofwel 7,8 overnachtingen. Hierbij sliepen alle Nederlandse vakantiegangers samen 314 miljoen nachten niet in hun eigen bed: 222 miljoen nachten in het buitenland en 92 miljoen nachten in Nederland.

De totale vakantieduur was gemiddeld 21,0, waarvan 6,5 dagen in eigen land en 14,5 dagen daarbuiten. De totale bestedingen bedroegen 20,7 miljard euro, oftewel 1.225 euro per Nederlander. Een gemiddelde vakantie kostte ruim 500 euro per persoon. Een vakantie in het buitenland kostte in 2017 gemiddeld 785 euro, ruim vier keer zo veel als de 185 euro die aan een vakantie in eigen land werd uitgegeven.

Voor vertrek een slaapplaats regelen

Nederlandse reizigers regelden in 2017 voor ruim 75 procent van hun vakanties voor vertrek een slaapplaats. Dit zijn meer dan 30 miljoen vakanties. Meestal, voor ruim 17 miljoen vakanties, werd dan alleen de accommodatie geboekt. Daarnaast boekten Nederlanders vaak een pakketreis (5 miljoen vakanties) of een samengestelde reis waarbij accommodatie en vervoer los van elkaar geboekt zijn bij verschillende aanbieders (4,5 miljoen vakanties). Een kleine 4 miljoen vakanties werd in een eigen recreatieve accommodatie doorgebracht, er is dan uiteraard geen boeking nodig.

Nederlanders die voor vertrek nog geen verblijf hadden vastgelegd zijn in de minderheid. Voor de meeste van de krap 9,8 miljoen vakanties waarvoor dit gold, werd vooraf verblijf noch vervoer geregeld (7 miljoen vakanties). Daarnaast werd voor iets minder dan 3 miljoen vakanties alleen het vervoer geboekt.

Nederlanders legden in 2017 vaker vooraf hun accommodatie vast dan het vervoermiddel waarmee zij reizen, namelijk bij twee derde tegenover één derde van alle vakanties. Dit is niet verrassend, aangezien er bij bijna twee derde van de vakanties met de eigen auto werd gereisd.

Wanneer het vervoer werd geboekt, betrof dit in bijna 80 procent van de gevallen een vliegvakantie (altijd naar het buitenland). Het overgrote deel van de vakanties waarbij het vervoer is geboekt had een buitenlandse bestemming (92 procent). Nederlanders boekten in 2017 hun vervoermiddel 6 van de 10 keer via een bemiddelaar, zoals een reisbureau of reisorganisatie. Eén op de drie Nederlanders boekte rechtstreeks bij de vervoerder en voor de resterende 8 procent van de vakanties was de boekingsinstantie niet bekend.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond