Deel dit artikel
-

Nederlandse start-up met SDK voor in-app advertenties

Het bedrijf Opt Out Advertising komt met een privacyvriendelijk alternatief voor Googles Advertising SDK. De eerste uitgevers stapten er al op over.

Inmiddels is de SDK door de Regionale Publieke Omroepen (RPO) en het Nederlands Dagblad in gebruik genomen. De software stelt hen in staat om advertenties in hun apps te tonen zonder hierbij gebruik te maken van privacygevoelige gegevens van de gebruiker.

De advertentiesoftware is een bruggetje tussen de app van een uitgever en een adverteerder. De SDK werkt als een slagboom die enkel verkeer doorlaat van adverteerders als ze geen trackers of cookies meegeven. Kortom, ze respecteren de privacy van de consument.

De SDK werkt op uitgever-apps voor zowel iOS en Android. Apple heeft zijn software echter standaard zó ingesteld dat er geen gebruikersdata naar adverteerders stromen. Bijna negentig procent heeft dat zo gelaten. Bij Google is het opt-out. Je moet de datastroom actief uitzetten. Niet verwonderlijk, want Google bestaat bij de gratie van reclamebudgetten. Apple verkoopt hardware.

Opt Out Advertising ging twee jaar geleden van start op initiatief van een aantal oud-collega’s van STER. Sindsdien gebruiken veel uitgevers zijn technologie voor hun respectievelijke websites. Targeting van reclame gebeurt enkel op basis van de inhoud van de tekst die iemand leest of video die iemand kijkt en de omringende meta-informatie. Denk aan: de rubriek of het soort site waar de kopij verschijnt.

Linda Worp van Opt Out Advertising: “Met onze SDK heb je geen Google advertising SDK meer nodig in een app. Wie geen persoonsgerichte reclame wil, kan nu om Google heen. Wie dat wel wil, kan gewoon via de Google-route.”

“Wij bieden graag een andere optie. Je telefoon is immers je meest persoonlijke apparaat. Ik begrijp heel goed dat mensen persoonlijke data niet willen delen om advertentiedoeleinden. Als uitgever kun je aan die wens voldoen, zonder dat je inkomsten krimpen.”

Vrijwel alle uitgevers in Nederland gebruiken de Google SDK. Tot op heden hadden ze geen alternatief. Wie reclame in zijn app wil, moét Google gebruiken. “Met onze SDK is de hele uitvraag van persoonsgegevens overbodig. Uitgevers kunnen wel informatie over de kopij meegeven, maar weten niet bij wie dat terecht komt.”

Cookieloze reclame en omzetgedreven advertising zien qua prijsstelling tegenwoordig praktisch dezelfde tarieven. Er wordt niet meer gedifferentieerd. “Er heeft gewenning plaatsgevonden. Ook bij no-consent heb je controle over de zichtbaarheid, de betaalbaarheid, de impact en het resultaat. Wat niet kan is conversie-attributie post view. Je ziet dat adverteerders reclamestrategieën naast elkaar zetten om de resultaten te vergelijken om het resultaat indirect te herleiden.

Tachtig procent van de online marketingbudgetten in Nederland gaat naar de grote internationale media- en platformbedrijven. Nederlandse media krijgen de kruimels. Een kentering wordt nog niet verwacht. Een onderlinge verschuiving ten gunste van TikTok wel.

De SDK is ontwikkeld door het Nederlandse mobiele bureau Pinch.

Foto: Susan Jane Golding (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

M van Ranst - EUvsdisinfo

Wat een top foto bij het artikel! Pluim voor de redactie

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond