Deel dit artikel
-

Nederlandse webwinkels vrezen verbod Google Analytics

De Nederlandse e-commercesector vreest dat het gebruik van Google Analytics binnenkort om privacyredenen verboden wordt. Bij monde van belangenorganisatie Thuiswinkel.org roept het de politiek op vaart te maken met een nieuwe akkoord tussen de EU en de VS.

Afgelopen vrijdag werd met urgentie een brief naar het Ministerie Veiligheid en Justitie gestuurd om haar aan te moedigen om “veilige datadoorgifte tussen de VS en EU, met de juiste privacy-instellingen, zeer spoedig feitelijk mogelijk te maken.”

Vanochtend hebben de Thuiswinkels van Frankrijk, Italië, Duitsland, Denemarken en Nederland overleg gehad om het thema hoger op de politieke agenda te krijgen. Want privacyregels hangen als een zwaard van Damocles boven de markt.

Meerdere Europese toezichthouders op het gebied van privacy oordeelden dat doorgifte van
persoonsgegevens met de Verenigde Staten niet mogelijk is. Eerst Frankrijk en afgelopen week Italië. Persoonlijke gegevens die via Google Analytics worden verzameld komen daarmee namelijk automatisch binnen handbereik van Amerikaanse veiligheids- en inlichtingendiensten. En dat mag volgens Europese regels niet zomaar.

Directeur Marlene ten Ham van Thuiswinkel.org wil dat Den Haag en Brussel beseffen dat analyticsdiensten voor webwinkels van levensbelang zijn. Google Analytics is, zeker in Nederland, de marktleider en niet zonder slag of stoot te vervangen. “Daarom pushen we Europa om versneld tot goede afspraken met de VS te komen.”

Het punt is wel dat Amerika geen zwaarwegende redenen heeft om zijn inlichtingendiensten blind te maken vanwege een vriendelijk verzoek uit Europa.

Ten Ham: “Daarom vragen we of toezichthouders op de privacy in de tussentijd om de handhaving niet al te strikt nemen.” Want als zij met gestrekt been boetes gaan uitdelen, zullen duizenden Europese webwinkels uit angst voor economische straffen hun Analytics-tag verwijderen. Daardoor worden ze effectief blind, lopen de marketingkosten in no time uit de spuigaten op of zakken de omzetten in.

In maart 2022 sloten Europa en Amerika een principeakkoord dat drempels moet wegnemen voor vrij verkeer van persoonsgegevens van EU-burgers naar de servers van Amerikaanse techbedrijven. De inhoudelijke details daarvan zijn echter nog onbekend.

Foto: Adrian Snood (cc)

Deel dit bericht

6 Reacties

bert

Kiep de rest er ook maar meteen bij:
Google Fonts
Recpatcha
AMP
Allemaal privacy-lekkende diensten van Google die in menig webshop verstopt zitten.

Jeroen Langendam

Google was toch Iers…? Waarom zouden Europese webwinkels hun data dan richting de VS moeten sturen?

Frank Dittner

@Jeroen Langendam; Google is alleen Iers als het aankomt op belasting betalen 🙂 (Je Google Ads factuur komt uit Ierland).

Verder gewoon een Amerikaans bedrijf.

Ik ben vooral benieuwd naar dat principe akkoord uit maart. Dat zou nog wel eens een oplossing in zich kunnen hebben, hoop ik….

D

Dan kan niet alleen Google op de schop, maar elke dienstverlener op de hele aarde die gebruik maakt van Amerikaanse servers. Immers is de logica die nu bij Google wordt toegepast zeer waarschijnlijk ook van toepassing bij heel veel andere bedrijven. (IP adressen en meta-dat, verstuurd naar US servers, etc.)

Arjan Olsder - WebsiteNazorg.nl

Waarom de paniek? Er zijn ruim voldoende goede alternatieven op de markt. Denk aan Matanomo. Niet allemaal even gratis als GA, dat klopt. Privacy heeft nu eenmaal een prijs. Niet iedere dienst draait op Amerikaanse servers.

En ja, andere Google diensten liggen ook onder vuur. Denk aan het verbod op Google Fonts in Duitsland dat echt veel logischer is dan het lijkt. En ook dat is heel eenvoudig op te lossen. Je moet vooral in oplossingen durven denken.

David - Indelift marketing

Wat dacht je van de impact op andere veelgebruikte Amerikaanse marketing tools:

MailChimp
Active campaign/mailblue
Salesforce
Hubspot
Sendinblue
Etc

Ze zeggen allemaal AVG compliant te zijn, maar het puntje servers in Amerika blijft vaak achterwege in hun statements.

Is de oplossing de servers verhuizen naar Europa?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond