Deel dit artikel
-

‘Nog hogere boete voor Google vanwege misbruik Android’

De Europese Commissie overweegt Google opnieuw een boete op te leggen, ditmaal voor machtsmisbruik van het Android systeem. Een panel bestudeert de aanklacht voor een tweede opinie, aldus Reuters.

Naar verluidt valt deze tweede boete zelfs hoger uit dan de 2,4 miljard euro die de EU Google oplegde vanwege machtsmisbruik rond Google Shopping. Dat was al de grootste boete ooit die het dagelijks bestuur van de EU voor een dergelijk vergrijp heeft uitgedeeld.

Directe aanleiding tot de Android boete zijn klachten van lobbygroep FairSearch, Disconnect Inc (adblockers), de Russische zoekreus Yandex een Portugese ontwikkelaar van apps.

De EU heeft een dezer dagen al wel bevestigd dat er een onderzoek loopt naar Android, maar wil niet op de conclusies vooruitlopen.

Wat de aanklacht inhoudt is niet bekend. Maar een heet hangijzer is het feit dat smartphonefabrikanten gedwongen worden om Android inclusief Google diensten af te nemen willen zij toegang krijgen tot de appwinkel Google Play. Afname zonder Google diensten is mogelijk, Android is immers open source software, maar dan wordt ook Google Play niet meegeleverd. Dat is weinig aantrekkelijk voor de meeste fabrikanten.

Voor Yandex is het een frustratie dat Google bij Android als standaard zoekmachine is ingesteld.

Het zou dus kunnen dat de commissie gaat eisen dat Google Play wordt ‘ontbundeld’. Of het panel de aanklacht reeds heeft beoordeeld, is volgens Reuters niet bekend.

Deel dit bericht

4 Reacties

bert

En dan nog de hatrick voor Chrome browser in najaar. Jammer dat de kettingzaag niet meer wordt gehanteerd als anti machtsmisbruik wapen. Zoals bij IBM im jaren 80. Alphabet opzagen zou niet verkeerd zijn.

Freddy

Bert, ze kunnen beter de ECB inclusief alle banken beboeten voor machtsmisbruik en manipulatie als ze de kas willen spekken. Als je objectief kijkt is dit toch gewoon een kansloos verhaal?

piet

Maar wat is er nu mis met google. Zij hebben traffic, bedrijven willen de traffic en daarvoor moet je betalen. Dit gaat gewoon per opbod. Als men het daar niet mee eens is dan steek je je geld toch in andere reclame. Bijvoorbeeld TV want dat is vast geen monopolie………

ferdinandes

Ik snap het punt mbt google wel, maar ik zie het verschil niet zo met e tv wereld (behalve dat dat kwijnend is), Apple (hoezo monopolie) en bankensector.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond