Deel dit artikel
-

Noorwegen wil contant geld afschaffen

Noorwegen wil in 2020 geen contant geld meer in omloop hebben. Volgens onderzoek wordt nog maar vijf procent van de transacties met contant geld afgehandeld.

De Noorse bankenfederatie Finans Norge (met ruim 200 leden) heeft een voorstel voor afschaffing ingediend. Die moet overvallen, zwart geld en financiële criminaliteit terugdringen. Het land praat al enkele jaren over afschaffing van contant geld.

Critici waaronder Datatilsynet, de Noorse College bescherming persoonsgegevens, vinden het geen goed idee. Zij zeggen dat consumenten recht hebben op privacy en anonimiteit en moeten kunnen betalen zonder dat iedere transactie wordt vastgelegd.

Deel dit bericht

3 Reacties

KoalaBear

Lijkt me niet bepaald handig. Dan kun je ook niet even makkelijk geld lappen e.d., zul je altijd moeten gaan kloten. Noorwegen heeft vaak goede ideeen, maar vind dit toch iets te. Ze kunnen al nagenoeg alles zien.

Maple

Tuurlijk willen de banken dit, ben je helemaal afhankelijk van hun systeem van nulletjes en eentjes en hebben ze niet meer zo veel te vrezen van de zogenoemde bank-runs. Wat fractioneel reserve? Kom maar op met de giga-inflatie.

Noortje

Beetje kort door de bocht dit artikel. Noorwegen wil contant geld helemaal niet afschaffen. Het is een Noorse belangenclub van financiele instellingen die dit wil. In het gelinkte artikel staat een reactie van een politicus die juist zegt dat contant geld niet afgeschaft hoeft te worden en dat de argumenten van Finans Norge niet juist zijn.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond