Deel dit artikel
-

Onderzoekers leiden publieke opinie coronamaatregelen af uit social media-data

De Universiteit van Utrecht is een onderzoek gestart om onze gevoelens rond de coronamaatregelen te peilen. Daartoe wordt samengewerkt met het RIVM.

De onderzoekers selecteren Twitter-data over een bepaald onderwerp met behulp van relevante hashtags en trefwoorden, en vervolgens gebruikt men machine learning en natuurlijke-taalanalyse om uit te vinden of mensen een positieve of negatieve reactie hebben.

De aankondiging van nieuwe maatregelen roept allerlei gevoelens bij ons op: weerstand, berusting, angst, vertrouwen, enzovoorts. Inzicht in de publieke opinie op nationaal niveau kan beleidsmakers helpen betere beslissingen te nemen en zelfs te voorspellen of mensen zich aan de maatregelen zullen houden.

De onderzoekers zijn zich ervan bewust dat Twitter-data niet per definitie betrouwbaar is. Daarom valideert men de resultaten met data van andere social media.

Het project bestaat uit twee onderdelen. Allereerst kijkt men naar de gehele periode om te zien wat de trending topics zijn en hoe ze veranderen. Verandert er bijvoorbeeld iets als het RIVM rond 14.00 uur hun dagelijkse cijfers bekendmaakt? Ten tweede doet case-by-case analyses, waarbij men de publieke opinie over specifieke maatregelen bestudereert. Dit is vooral relevant rond de persconferenties waarin nieuwe maatregelen worden aangekondigd.

Het project ‘Dutch Public Reaction on Governmental COVID-19 Measures and Announcements (PuReGoMe)’ is vorige maand gefinancierd door het Netherlands eScience Center. In dit project werkt Shihan Wang (Informatica) samen met twee collega’s van de Intelligent Systems groep, Marijn Schraagen en Mehdi Dastani.

Het project is nog maar net begonnen en duurt in totaal zes maanden.

Foto Unsplash

Deel dit bericht

4 Reacties

Jan Barthlema

Hahahaha, er zijn dus nog steeds partijen die projecties over de samenleving op Twitter data baseren.

Bram

“De onderzoekers zijn zich ervan bewust dat Twitter-data niet per definitie betrouwbaar is. Daarom valideert men de resultaten met data van andere social media.”

Wauw, dit is wellicht het meest domme wat ik ooit op het internet gelezen heb. Hoe is dit mogelijk?

Lukas

“Onderzoekers leiden opinie van witte mannen van middelbare leeftijd over corona maatregelen af uit social media-data”

Bibi

Ik vraag me af of er echt machine learning ingezet gaat worden. Volgens mij doorlopen ze de data gewoon handmatig. Ik heb ervaring met dit vakgebied en er zijn op dit moment geen betrouwbare manieren om AI echt die emotie te bepalen. Sacarsme bijvoorbeeld is een probleem voor AI.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond