Deel dit artikel
-

Pleidooi voor duurzame stadsdistributie

De ShoppingTomorrow-expertgroep City Distribution heeft deze week haar bluepaper Stadsdistributie via een Urban Consolidation Center; de toekomst is dichterbij dan je denkt aan wethouder Liesbeth van Tongeren van Den Haag aangeboden. Het rapport schetst de kritische succesfactoren voor levering via een Urban Consolidation Center (UCC), of stadshub.

Het doel van een UCC is het mogelijk maken van zero-emissiebelevering van de binnenstad en het consolideren van stromen om het aantal vervoersbewegingen in de stad te beperken, dus van grote vrachtwagen naar zero-emissie (ZE-)voertuigen, variërend van ZE-bakwagens en – bestelbusjes tot lichte elektrische vrachtvoertuigen of cargobikes.

De inrichting van het UCC zelf dient ook aan een aantal factoren te voldoen, volgens het rapport. Behalve zaken als voldoende opslagruimte voor goederen en genoeg faciliteiten voor personeel, zijn voldoende laadsystemen voor elektrische voertuigen en netcapaciteit daarvoor cruciaal. Gemeenten kunnen een grote rol spelen in het faciliteren hiervan.

Een grote uitdaging ligt ook in de standaardisatie van systemen, zodat verschillende bedrijven via het UCC op een goede manier kunnen samenwerken. De puzzel van duurzame stadsdistributie is niet simpel, dus de gezamenlijke inspanning van gemeenten en het bedrijfsleven blijven hierbij cruciaal.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond