Deel dit artikel
-

Record nieuwe megadistributiecentra, verdozing zet door

Vorig jaar zijn 31 mega distributiecentra met 12.400 nieuwe arbeidsplaatsen tot stand gekomen. Daarmee is het honderdste mega dc gevestigd in Nederland sinds 2013. Dat blijkt uit een inventarisatie van Buck Consultants International.

Vorig jaar hebben niet minder dan 19 megadistributiecentra (elk meer dan 40.000 vierkante meter) in Nederland hun deuren geopend, met daarnaast ook nog eens twaalf aankondigingen. Met deze 31 megadistributiecentra worden naar schatting 12.400 arbeidsplaatsen gecreëerd.

De totale oppervlakte van deze in 2019 nieuwe opgeleverde en aangekondigde distributiecentra bedraagt ruim 2 miljoen vierkante meter.

Dit grootste aantal nieuwe jaarlijkse XXL-distributiecentra ooit zet de discussie over de ‘verdozing van het landschap’ verder op scherp, zo verwacht Buck Consultants International.

De efficiency in grotere logistieke centra blijft echter een voordeel. Bovendien hebben e-commerce distributiecentra meer ruimte nodig omdat ze veel producten op voorraad moeten hebben en er werkruimte nodig is voor het behandelen van retourzendingen.

Buck bepleit een Nationale Taskforce die op evenwichtige wijze alle effecten van deze XXL-distributiecentra in beeld brengt. Economische en arbeidsmarkteffecten, maar ook de impact op landschap, milieu en natuur.

Foto Marcin Jozwiak/Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond