Deel dit artikel
-

Retailers: Kabinet moet waken voor blinde paniek

In plaats van de samenleving volledig op slot zetten moet het kabinet kiezen voor intelligentere maatregelen in haar corona-aanpak. Dan kan de maatschappij blijven doordraaien, vindt brancheorganisatie INretail.

Vanavond kondigt het kabinet vermoedelijk een harde lockdown aan, waarbij alles weer op slot gaat, behalve supermarkten en essentiële winkels. Of het om een kortstondige onderbreking gaat is nog niet duidelijk.

‘Dit zijn de allerbelangrijkste weken van het jaar voor winkels,’ stelt INretail, die reeds op de zaken vooruitloopt. ‘Het draagvlak in de retail voor de maatregelen die rondgaan is nihil.’

INretail roept het kabinet met klem op de rust te bewaren, duidelijkheid te verschaffen en leiderschap te tonen.

De telefoon bij de branchevereniging staat roodgloeiend, ondernemers maken zich enorm veel zorgen: ‘We hebben nog de herinnering aan de vorige lockdown en winkeliers hebben toen miljarden schulden opgebouwd die ook allemaal afbetaald moeten worden. Dit was de kans om uit de rode cijfers te komen.’

Neem een voorbeeld aan Europese landen, vindt INretail. Die nemen gefaseerde maatregelen en boosteren dag en nacht. ‘Het is beschamend als onnodige maatregelen worden afgekondigd die ondernemers opnieuw een gigantische klap geven, vindt INretail. ‘Straks gaat iedereen in België en Duitsland winkelen, waar alles gewoon open is.’

De 56.000 niet-essentiële winkels in ons land en hun 350.000 werknemers maken van veiligheid al sinds de corona-uitbraak topprioriteit, stelt de branche-organisatie. Ondernemers zullen hun schouders onder maatregelen zetten die proportioneel zijn.

‘We begrijpen dat het kabinet iets moet doen om de oprukkende omikronvariant in te dammen,” zo luidt een verklaring van de ondernemersverenigingen. ‘Tegelijkertijd is dit zeker voor ondernemers in de detailhandel, kappers en talloze andere ondernemers in deze drukke laatste kerstweken van het jaar een hard gelag.’ Ook komen veel ondernemers niet in aanmerking voor de huidige steunpakketten van de overheid.

Hoewel de feestinkopen grotendeels achter de rug zijn, zullen webwinkels rekening moeten houden met toenemende drukte de komende dagen. De situatie lijkt daarmee op die van begin dit jaar. De detailhandel begon 2021 met een recordgroei van de internetverkopen van bijna 86 procent in het eerste kwartaal ten opzichte van een jaar eerder. De totale omzet van de detailhandel daalde daarentegen met bijna 1 procent.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond