Deel dit artikel
-

Simulaties begeleiden de Grand Départ van de Tour de France

Simulaties moeten aanstaande zaterdag de Grand Départ van de Tour de France begeleiden, wanneer naar verwachting zo’n 600.000 tot 800.000 toeschouwers naar Utrecht komen. Rond de technologie wordt tevens een spin-off gerealiseerd.

Simulaties in een virtueel Utrecht ondersteunen de gemeente om het wielerparcours zo goed mogelijk in te richten en de aannames voor stromen toeschouwers te toetsen. Dat heeft al tot concrete maatregelen geleid, zegt Roland Geraerts, universitair docent Virtual Worlds aan de Universiteit Utrecht, tegen Emerce.

In de aanloop naar de Grand Départ is de virtuele omgeving Reach! van ingenieursbureau Movares ingezet. De virtuele omgeving genereert automatisch een 3D-model op basis van de gemeentelijke gegevens.

Voor de twee etappes van 4 en 5 juli zijn alle objecten van de organisatie, zoals tribunes, dranghekken, toiletten en bewegwijzering, ingevoerd en zichtbaar gemaakt. Op deze wijze kunnen eenvoudig verschillende scenario’s doorgerekend, bijvoorbeeld wat het effect is van 50.000 extra toeschouwers.

Om het realiteitsgehalte te vergroten zal men camerabeelden van de mensenstromen tijdens de Grand Départ na afloop naast de simulaties leggen, om te kijken hoe het model nog betere voorspellingen kan maken. “We gaan zaterdag geen simulaties meer draaien”, zegt Geraerts.

De Utrechtse informatici doen al een aantal jaren onderzoek naar het zo goed mogelijk simuleren van het gedrag van mensenstromen in grote, 3D-omgevingen. In het ene model gedraagt een persoon zich als individu, in het andere als onderdeel van de ‘stroom’. Dergelijke toepassingen worden wereldwijd ontwikkeld, bijvoorbeeld om massastromen bij voetbalwedstrijden te analyseren, maar volgens Geraerts is de Utrechtse technologie veel verder. “Wij kunnen massa’s van 1 miljoen mensen simuleren.”

Geraerts krijgt van technologiestichting STW subsidie om het product ‘marktklaar’ te maken. Tegen die tijd zal er ook een startup komen om de software te vermarkten. Geraerts wil aan dat bedrijf geen leiding geven, zegt hij. “Mijn belangstelling ligt meer aan de wetenschappelijke kant, maar ik ga me er  wel zijdelings mee bemoeien.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond