Deel dit artikel
-

Snellere Bitcoin Cash vandaag gelanceerd

Vorige week nog heette het dat de splitsing van de digitale munt Bitcoin voorlopig werd vermeden, maar vandaag zou toch wel eens een nieuwe variant op kunnen staan: de Bitcoin Cash.

Je zou het muiterij binnen de bitcoingemeenschap kunnen noemen. Doordat de blockchain, het grootboek achter de Bitcoin, uit relatief kleine blokken bestaat van 1MB, duurt een transactie met bitcoins minstens een half uur.

Dat kan veel sneller, vonden enkele enthousiastelingen, door het block groter te maken er zodat transacties per keer kunnen worden verwerkt. Dat heeft ook weer nadelen: je hebt meer computerkracht nodig om transacties te verwerken. En dat vonden sommige bitcoinpuristen een probleem: het zou het decentrale karakter van de Bitcoin kunnen aantasten. Het mijnen van nieuwe bitcoins vergt weliswaar krachtige systemen, voor transacties is dat (nog) niet het geval.

Voor- en tegenstanders verzamelden zich in Bitcoin Unlimited (voor afsplitsing) en Bitcoin Core (tegen). De angst voor een splitsing zorgde eerder dit jaar voor een tijdelijke daling van de waarde van de Bitcoin. Een enkele handelaar was zelfs van plan om de handel in Bitcoin per 31 juli stil te leggen, wegens onzekerheid over de mogelijke splitsing. Terwijl juist handelaren belang hebben bij snellere transacties.

Een dezer dagen werd een compromis bereikt: door de blockchain aan te passen, door middel van een Bitcoin Improvement Proposal (BIP), kan de wachttijd voor transacties worden verkort. Dit dankzij een technische aanpassing voor transacties binnen één blok. In november gaat men verder praten om de blokken te vergroten naar 2MB. De blockchain krijgt dan de dubbele capaciteit en kan sneller schalen.

De initiatiefnemers van Bitcoin Cash gaan een stap verder: zij introduceren vandaag al via een zogenoemde hard fork een nieuwe Bitcoin-variant, waarbij de  transactielimiet wordt opgerekt naar 8MB. Of daar meteen belangstelling voor zal bestaan moet worden afgewacht. De nieuwe munt is, hoewel dus afgescheiden van Bitcoin, nog weinig waard. Overigens kan iedere Bitcoin theoretisch worden omgezet in Bitcoin Cash.

Het opsplitsen van cryptogeld is niet nieuw: dat gebeurde vorig jaar ook met de Ethereum. Maar nu dreigen er op termijn drie bitcoinvarianten te ontstaan, want de oude versie met 1MB-blokken zal niet verdwijnen. Deze fragmentatie zal zeker niet bijdragen aan de transparantie van Bitcoin, zeker omdat de waarde van de varianten verschilt.

De verdeeldheid over de nieuwkomer is groot. Wisselkantoren BitMEX, Bitstamp en Coinbase gaan voorlopig nog geen Bitcoin Cash aanbieden.

Deel dit bericht

6 Reacties

Wichard

Slechte titel, iets wordt niet sneller door een grotere inhoud. De core variant is sneller met segwit en lightning, instant en nagenoeg ongelimiteerd aantal tps.

Joss

@ wichard. Van dit soort geektaal wordt niemand wijzer.

Jaapaap

@Joss. Met die on geïnformeerde nonsens van mensen die er de ballen van snappen ook niet.

Vic Green - Bitcoinupdate.nl

Bitcoin met segwit kan tot 11 tx per sec aan. Niet voldoende nog.

Check ook http://www.bitcoinupdate.nl/home/hoe-bereid-ik-me-voor-op-de-bitcoin-fork

carthago

Gedecentraliseerd Ardor/nxt platform doet reeds 100 tps in de testperiode en uiterst betrouwbaar.

Henk

Visa kan 12.000 tps aan
Cryptovaluta komt er ook wel EOS.IO werkt aan miljoenen tps heb ik gehoord

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond