Deel dit artikel
-

Sorare haalt 580 miljoen euro op voor voetbalplaatjes in blockchain

De online marktplaats voor digitale voetbalplaatjes Sorare haalt 580 miljoen euro venture capital op bij Softbank. Dat participeert tegen een waardering van 3,7 miljard euro.

In cryptojargon wordt ook wel gesproken over NFT’s, non-fungible token. Het betekent dat elk voetbalplaatje uniek is en niet manipuleerbaar want opgeslagen in een blockchain op Ethereum.

Eerder dit jaar haalde het Franse team al veertig miljoen euro op. Daarmee hebben ze een product gebouwd waar aantoonbaar vraag naar is.

Het bedrijf uit Parijs heeft overeenkomsten met vrijwel alle grote clubs, ook met de Eredivisie, om spelersdata en -foto’s te mogen gebruiken. In ruil daarvoor deelt het inkomsten met de clubs. Sinds de introductie van de bètaversie in december 2019 heeft de game ruim 70.000 gebruikers weten aan te trekken die goed zijn voor een maandelijkse omzet van meer dan 1,9 miljoen dollar in december 2020. In januari 2021 werd voor 4,2 miljoen euro aan spelers verhandeld.

Sorare is een fantasy voetbalgame waarbij ‘managers’, de kopers van de digitale voetbalplaatjes, officiële digitale kaarten kunnen verhandelen. De waarde van een speler wordt bepaald aan de hand van zijn prestaties in de echte wereld. Het eigendom en de details van de spelerskaarten is vastgelegd in de blockchain. Topspelers worden logischerwijs minder vaak verhandeld dan mindere goden en zijn dus meer waard.

Met het geld uit deze nieuwe investeringsronde wil Sorare meer mensen aannemen. Die moeten onder andere samenwerkingen sluiten met ’s werelds twintig grootste voetbalcompetities en vijftig nationale teams. Daarnaast moet het systeem in de loop van 2022 op een andere sport worden toegepast. Welke dat is, houdt CEO Nicolas Julia voor zich.

Andere investeerders in deze ronde zijn Atomico, Bessemer Ventures, D1 Capital, Eurazeo, IVP en Liontree. Zittende investeerders Benchmark, Accel en Partech en angels als Alexis Ohanian, Gerard Piqué, Rio Ferdinand, Antoine Griezmann en César Azpilicueta doen ook mee.

Een deel van het nieuwe groeigeld wordt gereserveerd voor zaken die niet aan het bedrijf raken. Twee daarvan: het financieren van de opstart van minderbedeelde ondernemers en vrouwen zichtbaarder te maken in de sportwereld. Dat laatste raakt zijdelings wel aan Sorare, want ze gaan ook voetbalplaatjes van speelsters uitgeven.

Foto: Yann Coeuru (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond