Supermarkten uit startblokken met fietsbezorging boodschappen

Klanten van Albert Heijn kunnen vanaf vandaag boodschappen laten bezorgen door Deliveroo. Supermarkten in Nederland vinden aansluiting tot een wereld die hen tot voor kort onbekend was.
De samenwerking tussen AH en Deliveroo werd vorige week aangekondigd. De supermarkt werkt ook samen met Thuisbezorgd.nl om een deel van zijn assortiment te ontsluiten via platforms die bekend werden door restaurantmaaltijden te bezorgen.
Ook Jumbo Supermarkten besloot om dit keer het wiel niet zelf uit te vinden. Het investeringsfonds van Jumbo-familie Van Eerd neemt een financieel belang in flitsbezorger Gorillas. Een jaar geleden was dit ondenkbaar. Supermarkten wilden zelf bedenken wat hun koers was en dit ook zelf uitvoeren. Die visie verandert.
“Het is interessant om te zien hoe supermarkten omgaan met deze nieuwe dynamiek”, zegt Joep Hutschemakers. Hij is sinds de zomer van 2021 general manager van Deliveroo Benelux.
”In de gesprekken die we voeren, merk je dat supermarkten de experts in foodretail zijn die al veel ervaring hebben met het bezorgen van vooraf online geplande boodschappen. Wij beheersen als platform juist het invullen van een on-demand behoefte. Samen kunnen we daarom het maximale uit een partnership halen. De ervaring en kennis die wij reeds in het buitenland hebben opgedaan met Deliveroo Hop geeft daarbij comfort en houvast”.
Sinds vorige maand bezorgt Deliveroo al boodschappen voor een aantal Nederlandse SPAR-supermarkten. In 2021 was acht procent van de omzet die Deliveroo genereerde afkomstig van boodschappen. Het aantal aangesloten foodretailers, waaronder supermarkten, groeide in 2021 met vier- tot elfduizend.
“In dit soort samenwerking vullen we elkaar mooi aan. Zij zijn experts in de supplychain en hebben de locaties. Wij zijn expert in de lastmile delivery en hebben een fijnmazig logistiek netwerk. Samen hebben we bovendien door de jaren heen een groot klantennetwerk opgebouwd”.
Samenwerkingen met supermarkten is een proces van aftasten en uitvinden hoe de wederzijdse werkwijzen het best op elkaar inhaken. Wanneer het maaltijd platform de order ontvangt, moet bij de supermarkt iemand een mandje pakken, de items picken en die ingepakt naar een uitgiftepunt brengen. “Dat is een nieuwe stroom op de winkelvloer. Daarin kijken we samen wat de beste invulling is. Bijvoorbeeld of uitgifte wel of niet via een aparte deur moet. Ook zien we dat het werkt om in de winkel een Deliveroo-icoon op de schappen te plakken. De pickers zien dan sneller welke producten ze kunnen pakken. En indirect werkt het ook om klanten bewust te maken dat ze thuis direct boodschappen kunnen bestellen via de app”.
Albert Heijn begint met 1.200 items in de bezorgapps. Dat zal oplopen tot zo’n tweeduizend producten. Dat gaat verder dan waar flitsbezorgers mee werken vanuit hun eigen magazijnen.
Hutschemakers: “Stip op de horizon voor Deliveroo is dat we consumenten voor alle eetmomenten van de dag een optie kunnen bieden. Dat is begonnen met restaurant maaltijden en nu zijn we leading in het omarmen van online boodschappen. Het online kanaal is nu nog maar goed voor een zeer klein gedeelte van de eetmomenten. Daar staat tegenover dat zestig procent van Nederland vorig jaar een keer een maaltijd order liet thuisbezorgen. De markt is er.”
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond