Deel dit artikel
-

Thuiswinkel.org heeft moeite met regels energielabel

De Nederlandse Voedsel- en Waren Authoriteit start naar verwachting in de tweede helft van dit jaar de inspectie van energielabels bij de verkoop van elektronische producten. Webwinkels die niet aan de verordening voldoen, kunnen een waarschuwing krijgen. Thuiswinkel.org vindt de verordening echter te strikt.

Branchevereniging Thuiswinkel.org heeft grote moeite met de huidige verordening. Die is dusdanig strikt, dat de consument in veel gevallen het label tijdens elke stap in het aankoopproces te zien krijgt. Zelfs als door de consument geen directe aankoopbeslissing gemaakt kan worden.

Er is volgens de brancheorganisatie weinig ruimte voor online retailers om hier binnen de eigen huisstijl en IT-technische mogelijkheden vorm aan te geven. Doordat het label getoond moet worden op alle plekken waar ook de prijs van het product staat, kan dit voor de consument meestal onoverzichtelijk zijn. De hoofdpagina kan vol komen te staan met energielabels. Daarnaast is dit IT-technisch niet altijd gemakkelijk te implementeren.

De verordening geeft ook specifieke afmetingen voor het label. Deze afmetingen zijn 110 bij 220 mm. Dezelfde afmeting moet worden gebruikt op mobile apparaten. Daardoor zien consumenten niet in één keer het hele label.

Het juiste label moet opgevraagd worden bij de leverancier. Niet alle leveranciers leveren standaard een digitaal label mee met de bestelling. Daarnaast gebruiken leveranciers een variatie aan bestandstypen waarin het label geleverd wordt.

Thuiswinkel.org wil leveranciers verantwoordelijk maken voor de levering van de juiste energielabels, in een standaard bestandstype. Ook is het niet nodig om in alle gevallen het label te tonen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Coen Koppen

Belangrijk om te weten: woor nieuwe modellen en aanpassingen van bestaande modellen zijn leveranciers sinds 1 januari verplicht het energielabel en de productkaart in digitale vorm te leveren. Het zou voor alle partijen efficiënt werken als dit in een standaardvorm wordt aangeleverd https://www.thuiswinkel.org/bedrijven/belangenbehartiging/duurzaamheid/energielabel

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond