Deel dit artikel
-

‘Uitstel glasvezel KPN vooral ingegeven door opruimplicht ongebruikte kabels’

In Eindhoven en Hengelo staakt KPN de aanleg van glasvezel. Het laatste stukje van de verglaasde wijkkast tot aan de woning wordt overbrugd met VDSL. Vooral in Eindhoven is men daar niet blij mee. Het alternatief sluit niet aan bij de ambities van de gemeente, die verglazing van de complete stad voor ogen had. Volgens adviesbureau Stratix wordt de strategie vooral ingegeven door de dreigende belasting op ongebruikt koperdraad.

Op 1 januari 2018 gaat een regeling in dat telecombedrijven precariobelasting moeten gaan betalen voor ongebruikt koperdraad of lege buizen in de grond. Gemeenten willen, onder meer uit milieu-overwegingen, geen loodhoudende kabels in hun grond. De opruimplicht is geformuleerd in Artikel 5.2 lid 8 van de Telecommunicatiewet.

De kosten voor inactief gebruik kunnen oplopen tot 5 euro per meter, afhankelijk van de tarieven die gemeenten hanteren. Verwijderen kost miljarden. Om die reden wil KPN vasthouden aan het oude kopernetwerk, zegt Hendrik Rood van adviesbureau Stratix uit Hilversum tegen Emerce. “Maar die moeten ze dan wel blijven gebruiken.”

Gemeenten hebben met KPN en andere partijen in zogenoemde koperconvenanten afgesproken dat de op termijn inactief gemaakte (koper)infrastructuur alleen bij open geul ten behoeve van een ander project verwijderd hoeft te worden. Met andere woorden: als KPN glasvezel aanlegt, kan ze de oude kabels verwijderen.

Binnenkort is er geen ontsnappen meer aan: dan moeten bedrijven gaan betalen voor ongebruikte ‘buizen’ en kabels. Of voor veel geld verwijderen. Rood is benieuwd hoe partijen deze verwijderkosten straks in hun balans gaan opnemen. “Er is grote kans dat ze die kosten op termijn op hun aandeelhouders en gebruikers gaan verhalen. Je kunt koper wel omsmelten en verkopen, maar de kosten om het te verwijderen zijn er niet mee te compenseren.”

Wat de grote telecombedrijven volgens Rood vooral willen vermijden, is dat zij door de opruimplicht of precario worden gedwongen lege buizen te verkopen en er zo nieuwe toetreders goedkoop kunnen helpen aan een glasvezelnetwerk.

Vaste aansluitnetwerken in Nederland maken gebruik van koper (DSL-technologie), coax (DOCSIS-technologie) en glasvezelinfrastructuur. Alleen die laatste is toekomstvast. Op dit moment verschillen de downloadsnelheden tussen kabel, DSL en glasvezel niet heel erg, maar dat gaat in de toekomst wel veranderen.

KPN wil heel Nederland voorzien van snel internet, zegt het bedrijf desgevraagd. ‘Per gebied en gemeente bekijken we naar de meest effectieve manier om dit te bereiken. Inmiddels hebben ruim twee miljoen huishoudens toegang tot glasvezel. Als KPN blijven we glasvezel (FttH) uitrollen, maar we combineren glasvezel ook met de bestaande fijnmazige koperinfrastructuur (FttC).’

Voordeel is volgens KPN dat men hogere snelheden, tot wel 500 Mbps, kan realiseren zonder dat daarvoor een schop in de grond hoeft te worden gestoken en bewoners hiervan overlast ervaren.

Rood (Stratix) vindt VDSL geen volwaardige vervanger: “VDSL snelheden blijven van velerlei factoren afhankelijk, met name de afstand tot de straatkast. De nieuwe techniek vectoring compenseert deels overspraak van het VDSL-modem van de buurman, maar dat is slechts een verbetering op het oude VDSL. Zijn er veel DSL-gebruikers in een woonwijk, dan zakt de maximum haalbare snelheid toch langzaam weg.”

Tien jaar geleden had KPN concurrentie van Reggefiber, die in hoog tempo glasvezel aanlegde. Toen de financiering van Reggefiber begon te haperen, mede als gevolg van de kredietcrisis, nam KPN een belang in het bedrijf om dat verder uit te breiden. Sinds 2014 is Reggefiber een volledige dochter. Rood: “Glasvezel is nu niet meer de grote bedreiging voor KPN. De strijd gaat tussen KPN en Ziggo/Vodafone. Daarvoor is concurrentie met glasvezel niet meer nodig. Maar voor de breedbandimpuls is het natuurlijk geen goede ontwikkeling.”

Deel dit bericht

6 Reacties

bert

Blijft erg slecht dat netwerk en leverancier hier niet gescheiden zijn zoals bij energie. Goedkope data only is nu met uitsterven bedreigd, net nu alles in een steeds minder nodig is met npo.nl, netflix en voip.

Hilbrand

Ik vind dat gemeentes en overheden zoveel mogelijk moeten doen om elk huishouden van een glasvezel te voorzien, want met koper (DSL-technologie) en coax (DOCSIS-technologie) blijft het een nieuw likje verf over een oud iets doen

Leon

KPN is erg bagger ze kunnen niet eens 100 MB garanderen . Het blijft hangen op 20. Zelfs als ik mijn internet verhoog. Bij caiway en Ziggo is internet veel beter daar krijg je wel meestal waar je voor betaald. Snap niet waarom kpn geen moeite doet om alles glasvezel te maken

S.Bektic

KPN is juist wel bezig met glasvezel. Ze leggen glasvezel tot aan de Kabelverdeler.

Nu is de kabelverdeler een centrale geworden, en zijn de afstanden naar de klant veel korter. Gemiddeld 200m.
Vroeger was de afstand meestal 2km, omdat de draad nog eens naar de Centrale moest.

Klanten op een afstand van 350m van de kabelverdeler halen nu makkelijk 115 MBit down en 30MBit up.

Als er 2 aderparen in jouw huis binnenkomen, kan je ook pairbonding aanvragen. Dan haal je 200MBit down en 60MBit up.

KPN werkt momenteel aan een nieuwe technologie, dan kun je via 1 aderpaar 200MBit halen. En met Pairbonding wordt dat 400MBit.

Nu heeft KPN ongeveer 70% van de Kabelverdelers geupgrade.
Op deze website kun je zien wat voor snelheden je nu kan halen, en wanneer er geplande upgrades zijn.

https://netco-fpi-info.fourstack.nl

Glasvezel tot aan huis is een beetje onzin. Als consument merk je toch geen verschil. Het is erg prijzig om het aan te leggen, en het duurt erg lang.

Door glasvezel naar de kabelverdeler te leggen, heb je in 1 klap iedereen tegelijk geholpen, en hoef er niet tot aan huis gegraven te worden.

Frans K

Mijn hoop was een jaar gevestigd op het verbeteren van het kopernetwerk van KPN, inderdaad glasvezel tot aan de straatkast en een koperverbinding tot aan huis. De snelheid zou van 13mb/s naar 80mb/s gaan volgens de planning op mijn adres, eerst tweede kwartaal 2016 , wat gewijzigd werd naar tweede kwartaal 2017. Plotseling is zonder enige aankondiging deze planning voor mijn wijk verdwenen. Dit heeft mij doen besluiten over te schakelen naar glasvezel van Caiway en KPN op te zeggen. Waar normaal gesproken het contact met de juiste personen bij KPN vrijwel onmogelijk is, lukt dat bij opzeggen vrij aardig. Met verbazing heb ik moeten constateren dat de kundige persoon , die mij complimenten maakte vanwege de feitenkennis , mee moet delen dat er zelfs aan de verbetering van het kopernetwerk voorlopig niets gedaan zou worden in mijn wijk, we hebben het hier over een middelgrote gemeente van 12.000 inwoners en een afstand tot de centrale van 1900 meter. Dus minder glasvezel en zelfs minder verbeterd kopernet werk, terwijl men in de publicaties constant de indruk wekt met het tegenovergestelde bezig te zijn ! Het aanbod om voor 50% korting eventueel door te gaan heb ik afgeslagen, alsof je daar iets mee opschiet?

emiel ooswterwaal - Bureau oosterwaal

Wat is er nodig aan componenten om glasvezel in de verdelerkast om te zetten op de koperkabels?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond