-

KPN, waarom niet alles mobiel?

Het leek een mooi gebaar van KPN om buitengebieden in Nederland te verbinden met snel internet. Het bedrijf kondigde dinsdag voor een kleine 100.000 huishoudens een innovatieve oplossing aan in de vorm van een 4G modem. Daarnaast zal KPN de komende jaren investeren in glasvezelaanleg en koperupgrades in kleinere dorpskernen en rurale gebieden. Maar in het buitengebied zijn vooral knarsende tanden te horen.

Zo’n half miljoen Nederlanders zijn nog altijd aangewezen op traag internet. Ze internetten grotendeels via DSL, maar door de lange afstand tot de telefooncentrales komt de snelheid vaak niet boven de 4 Mbps uit. Dat is in deze tijd van veel internetdata vergelijkbaar met de slakkengang die internetpioniers zich nog kunnen herinneren van de jaren negentig, toen ze via een ISDN modem aan het internet hingen.

Een groot deel van het buitengebied (circa 300.000 huishoudens) zal de komende jaren echter gaan profiteren van snel breedbandinternet, belooft KPN. De internetsnelheid zal hierdoor fors toenemen en minimaal voldoende zijn voor triple play-diensten en interactieve TV in HD-kwaliteit.

Het voornemen van KPN om breedbandinternet in het buitengebied aan te bieden, doorkruist echter ook plannen van meer dan een dozijn lokale initiatieven voor glasvezel. Bijvoorbeeld in Drenthe. Daar krijgt men geen subsidie meer als er door KPN snel internet wordt aangeboden. Opwaarderen van koper is geen gelijkwaardige oplossing aan glasvezel, hoor je ook in andere gemeenten.

Er blijven gebieden, van in totaal ongeveer 100.000 huishoudens, waar het realiseren van breedbandinternet zelfs zeer grote inspanningen en investeringen vereist. KPN gaat naar eigen zeggen graag de dialoog aan met (lokale) overheden en bewonersinitiatieven om gezamenlijk de mogelijkheden te verkennen. Het komt er op neer dat overheden subsidies moeten gaan verstrekken voordat KPN de spade in de grond wil steken.

Maar waarom gokt KPN eigenlijk op vast internet? Waarom wordt dat prachtige 4G modem maar voor 100.000 huishouders ter beschikking gesteld?

Dat mobiele netwerk zou immers een mooie overbrugging zijn naar supersnel internet. Met het nieuwe 4G+ netwerk is nu al een maximale downloadsnelheid van ongeveer 225 Megabit per seconde (Mbps) mogelijk. Zelfs 4G zit met ongeveer 150 Mbps nog boven de snelheid van kabel. Ter vergelijking: Ziggo’s meest bestelde breedbandpakket gaat niet verder dan 120 Mbps.

Toegegeven: het zijn theoretische snelheden, want datzelfde 4G netwerk moet ook voor telefonie worden gebruikt en de datacapaciteit gedeeld. En toch: KPN legt ook een compleet Lora-netwerk aan voor ten behoeve van de Internet of Things. Waarom dan niet een speciaal 4G+ netwerk aangelegd voor de rurale gebieden? Het moet vele malen goedkoper zijn dan glas of koper.

Glasvezel wordt ten onrechte als toekomstvast gezien. Niet dat het dat niet is, maar met 5G, dat over vijf jaar wordt uitgerold, zijn al snelheden gedemonstreerd tot 10 Gbit per seconde. Dat is ook glasvezel, maar dan door de lucht.

Bovendien heeft vast internet als nadeel dat het niet mobiel is. We willen het liefst ook onderweg dezelfde snelheden kunnen gebruiken die we thuis gewend zijn, zonder de limieten en tarieven van een databundel. Het zou zomaar eens kunnen dat het glasvezelpunt in onze woning uiteindelijk niet meer benut wordt omdat de mobiele wijkcentrale veel hogere snelheden biedt tegen een lagere prijs.

Deel dit bericht

1 Reactie

Gerard Schuurman

4G, maar ook (over vele jaren) 5G, zal glasvezel nooit overtreffen.
De genoemde snelheden (bijvoorbeeld 10Gbit bij 5G) zullen in de praktijk nooit gehaald worden, en al helemaal niet in de buitengebieden.
Er zal maar een fractie van overblijven. Bovendien moet de zendmast zich in het zicht bevinden, en niet te ver.
Glasvezel is stabiel en betrouwbaar, veel betrouwbaarder en stabieler dan wat voor mobiele verbinding ook.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond