Deel dit artikel
-

‘Verkeersonveiligheid in woonwijken door pakketbezorgers’

Het online bestellen van cadeaus heeft een effect op de veiligheid van woonwijken. Dat stelt Veilig Verkeer Nederland. Internetwinkelen spaart een rit uit naar de winkel, maar leidt tot extra bestelverkeer in de woonwijken. Binnen 30km zones wordt regelmatig te hard en onoplettend gereden.

In 2013 ging er in Nederland ruim 10 miljard euro om in de online business, omgerekend 400 miljoen pakketjes per jaar die moeten worden afgeleverd, opgehaald of opnieuw worden bezorgd. Alles bij elkaar gaat het om vele miljoenen verkeersbewegingen van koeriersvoertuigen in onder andere, woonwijken. In 2015 is daar ook de levering op zondag bijgekomen.

‘In drukke straten komen dagelijks wel 40 tot 50 bestelbusjes per dag. Als de trend zich doorzet, zijn dat er over een jaar misschien wel 70 tot 80. Zeker als meer winkels en supermarkten thuis gaan bezorgen, zal het aantal verkeersbewegingen drastisch toenemen,’ aldus Alphons Knuppel van Veilig Verkeer Nederland.

De sector werkt wel aan oplossingen. Grote logistieke bedrijven kunnen hun logistiek efficiënter organiseren, zendingen bundelen en daarmee voorkomen dat er onnodige kilometers worden gemaakt. Ook wordt steeds meer gebruik gemaakt van het afleveren en afhalen bij servicepunten. Waren er in 2006 nog maar 900 servicepunten, nu zijn het er meer dan 5000.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond