Deel dit artikel
-

Online voetbal kijken gaat Eredivisie niet redden

PSV vreest 30 miljoen euro aan inkomsten mis te lopen indien het hele seizoen zonder publiek gespeeld moet worden, zo liet de club gisteren weten. Inkomsten uit tv-of internetrechten gaan het verlies niet compenseren.

De kans is groot dat het betaalde voetbal dit najaar in lege stadions zal moeten spelen. De wedstrijden zouden dan nog steeds rechtstreeks via tv en internet kunnen worden gevolgd, maar de clubs lopen dan wel inkomsten uit kaartverkoop en horeca mis.

De schade voor het huidige seizoen valt nog mee. De bijdragen voor de seizoenkaarten waren al geïnd en de sponsors waren ook binnen. Voor het nieuwe seizoen wordt het een stuk lastiger.

De Engelse Premier League heeft het handiger opgelost. Zo’n zestig procent van hun inkomsten komt uit tv-rechten (Wanneer de competitie niet wordt afgerond, is de Premier League omgerekend zelfs 870 miljoen euro verschuldigd aan Sky Sports, BT en buitenlandse zendgemachtigden).

In Nederland heeft FOX Sports een miljard euro betaald voor de tv-rechten van de Eredivisie voor twaalf seizoenen. Het contract loopt tot en met het seizoen 2024/2025. De basis van de tv-geldenranglijst wordt gevormd door de eindstanden van de afgelopen tien jaar. Over die verdeling is al veel te doen geweest. Momenteel krijgt Ajax bijna vijf keer zoveel als de onderkant.

FOX Sports heeft het zonder betaald voetbal trouwens ook lastig. Sommige kijkers willen hun abonnement opschorten of opzeggen nu er geen actuele wedstrijden zijn te zien. De zender dreigde vorig maand het laatste kwart van de televisiegelden van dit seizoen (22 miljoen euro) niet uit te keren omdat er niet meer werd gespeeld. Het geld is nu alsnog overgemaakt.

De Disney-zender ligt ook nog in de clinch met VodafoneZiggo over de verlenging van het doorgiftecontract. De kabelaar zou iets van 100 miljoen euro aan rechten moeten betalen. KPN en T-Mobile betalen twee euro per aansluiting aan Disney om FOX Sports te mogen uitzenden, maar Ziggo weigert dat. Als de beide partijen er niet uitkomen, raakt FOX Sports nog voor het volgende seizoen een groot deel van zijn 1 miljoen abonnees kwijt.

De onderhandelingen komen dus op een ongelukkig moment, want als de stadions leeg blijven, zullen meer mensen via de buis voetbal willen kijken.

FOX Sports onderzoekt momenteel met de clubs hoe ze elkaar in de voorbereiding van het nieuwe seizoen optimaal kunnen helpen. Maar tarieven verhogen of een seizoenkaart omzetten in een tv-abonnement zit er niet in.

Een seizoen zonder publiek betekent dat de baten met 40 tot 50 procent teruglopen, zo heeft de Coöperatie Eerste Divisie (CED) berekend. De KNVB voorziet dat de sector 300 tot 400 miljoen euro verlies leidt tot het eind van dit jaar. De KNVB, Eredivisie CV en CED werken nu samen aan een plan voor overheidssteun aan de sector. Maar minister Martin Van Rijn van medische zorg en sport liet vorige week al weten dat hij ‘geen zak geld heeft klaarliggen’.

Het zou ook nog kunnen dat de clubs in de toekomst de tv- en internetrechten weer zelf gaan exploiteren, zoals ze dat in de jaren negentig deden toen een consortium met onder meer ING, Telegraaf en Endemol de commerciële televisiezender Sport 7 in het leven riep. De leiding van de Premier League heeft voor de seizoenen 2019-2022 al eens overwogen om een deel van de uitzendingen van voetbalwedstrijden zelf te verzorgen.

Foto Dan Gold op Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond