Deel dit artikel
-

Vlaamse digitale onderzoekscentra imec en iMinds gaan fuseren

De Vlaamse onderzoekscentra imec en iMinds gaan fuseren. Er moet een hightech onderzoekscentrum ‘van wereldklasse’ komen voor de digitale economie, zo maakten beide organisaties zojuist bekend.

Het nieuwe onderzoekscentrum zal de technologie- en systeemexpertise van meer dan 2.500 imec-onderzoekers uit een zeventigtal landen combineren met de digitale knowhow van een duizendtal iMinds-onderzoekers.

Met de opkomst van het Internet of Things en het Internet of Everything & Everyone, groeit de nood aan totaaloplossingen die hardware en software combineren, zo staat er te lezen in een verklaring. ‘Alleen door intense interactie tussen beide werelden kunnen optimale innovatieve producten ontwikkeld worden voor de digitale economie van morgen.’

De fusie is ook voor Nederlandse begrippen uniek: het is alsof het Nederlandse TNO of het bedrijf NXP samengaat met Startupbootcamp of Rockstart. Met de fusie zet iMinds trouwens ook een heel klein stapje in Nederland. imec heeft een Nederlands kantoor op de High Tech Campus in Eindhoven.

Het hightech onderzoekscentrum zal Vlaanderen verder op de kaart moeten zetten als kennisregio voor een duurzame digitale toekomst. Tegelijkertijd ambieert de fusie maximale regionale impact.  Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters juicht de krachtenbundeling dan ook toe.

IMEC (Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum) uit Leuven is het grootste onafhankelijke Europese onderzoekscentrum op het gebied van micro-elektronica, nanotechnologie, ontwerpmethodes en technologieën voor ICT-systemen en startte al in 1984. Tegenwoordig houdt men zich vooral bezig met slimme systemen voor Internet of Things, gezondheidszorg en energie. Incubator iMinds uit Gent richt zich op digitale privacy en beveiliging, en het omzetten van ruwe data in kennis.

De raden van bestuur van beide organisaties hebben de intentie tot fusie goedgekeurd. De volgende stap is het opstellen van een fusieprotocol. Men wil eind 2016 als één organisatie opereren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond