Deel dit artikel
-

‘Vriendschappen en relaties onomkeerbaar veranderd door sociale media’

Onze vriendschappen en relaties zijn onomkeerbaar veranderd door sociale media. Dat stelt Marjolijn Antheunis, hoogleraar op de leerstoel Communication and Technologies, Tilburg School of Humanities and Digital Sciences. Zij pleit voor een ruimere kijk op onze sociale interacties.

Een groot actief sociaal netwerk wordt nog te vaak als oppervlakkig gezien. Maar juist de minder directe relaties, de zogenoemde weak ties, zijn volgens Antheunis hechter geworden.

Antheunis stelt allereerst dat smartphones zorgen voor een toegenomen sociale verbondenheid, maar ons tegelijkertijd kunnen verwijderen van nabije interacties, wat gevoelens van eenzaamheid oproept.

Ten tweede constateert ze dat een groot actief sociaal netwerk niet meer als oppervlakkig gezien kan worden. Fysieke nabijheid is niet meer nodig om (intiem) verbonden te zijn. Door de komst van de smartphone ervaren we intieme nabijheid op afstand.

Tot slot stelt Antheunis dat velen druk en onrust ervaren doordat we continu sociaal verbonden zijn. We komen simpelweg tijd te kort. Met als gevolg dat we niet alleen maar bezig zijn met het verbinden met anderen maar ook met het verminderen van de mate waarin we bereikbaar zijn voor anderen.

De social media-revolutie vraagt om herijking van ons begrip van vriendschap. ‘Veelvrienderij’ is niet negatief en oppervlakkig: onze indirecte contacten zijn veel hechter geworden waardoor we een groter actief netwerk hebben. Bij het woord vriend moeten we niet alleen aan die kleine kring van heel goede kameraden denken maar ook die (iets) minder hechte vrienden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond