Deel dit artikel
-

‘Wantrouwen domineert bij Facebookverlater’

Het vertrouwen in Facebook onder Nederlanders is relatief laag, zo blijkt uit de Newcom VertrouwensMonitor 2018. In tegenstelling tot vorig jaar maken Nederlanders zich in toenemende mate zorgen over nepnieuws.

In de peiling geeft ruim een kwart van de ondervraagden aan dat ze het afgelopen half jaar Facebook minder of veel minder zijn gaan gebruiken, tegen over 9 procent die het meer is gaan gebruiken.

Meer dan bij andere sociale media geven deelnemers aan dat ze het platform niet vertrouwen (35 procent), er te veel nepnieuws voorbijkomt (28 procent) of de berichten in het algemeen niet betrouwbaar vinden (24 procent).

Het onderzoek is gedaan voor nieuwe onthullingen dat Facebook actief heeft geprobeerd critici van het bedrijf, onder wie investeerder George Soros, in diskrediet te brengen. Daarvoor werd het Republikeinse PR-bedrijf Definers ingehuurd dat als opdracht kreeg om de reputatieschade van Facebook te beperken na de negatieve berichtgeving over de Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.

Mark Zuckerberg zegt dat hij persoonlijk niet op de hoogte was van deze campagne. De banden met het omstreden bedrijf zijn inmiddels verbroken.

De Amerikaanse zakenbank Stifel wil dat Zuckerberg terugtreedt als voorzitter en enkele bestuurders waaronder Sheryl Sandberg hun biezen pakken. Sandberg zou niet alert genoeg hebben ingegrepen toen duidelijk werd dat Rusland via Facebook de Amerikaanse verkiezingen probeerde te beïnvloeden.

Meer achtergronden over het gebruik van Facebook wil Newcom in januari publiceren bij het grote Nationale Social Media Onderzoek.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond