Deel dit artikel
-

YouTube maakt zich zorgen over Europese Artikel 13

Voor het eerst heeft YouTube CEO Susan Wojcickig zich uitgesproken over de herziening van het online auteursrecht. Zij staat vooral stil bij het omstreden Artikel 13, dat online platforms verplicht om strenger op te treden tegen het gebruik van ongeautoriseerd materiaal op hun platforms. Onder het huidige recht hoeven platforms alleen het materiaal te verwijderen als daarover door rechthebbenden wordt geklaagd.

Wojcickig vreest het einde van user generated content, omdat iedere keer gecontroleerd moet worden of de video’s auteursrechtelijk beschermd materiaal bevatten. Dat gebeurt nu trouwens ook al, met YouTubes Content ID systeem, maar volgens Wojcickig is veel meer nodig om te voldoen aan de Europese wetgeving.

In de praktijk zou het zomaar kunnen dat YouTube alleen nog grotere producten vertrouwt, omdat YouTube met onbekende producenten risico’s loopt.

Het Europees Parlement heeft vorige maand ingestemd met de hervormingen. Een delegatie van het Europees Parlement begint nu aan de geheime onderhandelingen met de Europese Commissie en de regeringen van de lidstaten. Deze zullen samen tot een tekst komen die nog één keer aan alle parlementsleden zal worden voorgelegd. Een definitief akkoord komt er niet eerder dan in mei 2019.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond