-

Binnen dertig jaar verdwijnt de helft van de huidige banen

Terwijl velen nog maar net zijn bekomen van het feit dat al 30 procent van de kleding online verkocht wordt – en de winkelier in de straat nog de illusie heeft dat het na de crisis vanzelf weer beter gaat – dient een volgende aardverschuiving zich al weer aan, nu accountants het internet als handelskanaal hebben ontdekt.

Het online opmaken van een jaarrekening, doorgaans al snel goed voor 4000 tot 10.000 euro, zal op termijn helemaal gratis worden. Computers scannen bij de middelgrote en kleine kantoren immers ook alle facturen, leggen een koppeling met de bank en handelen de boekhouding vervolgens bijna automatisch af. Het is sneller. En de functie van accountancymedewerker kan per direct de prullenbak in.

Met dit doemscenario in het achterhoofd moet de accountant beseffen dat hij binnen drie jaar al snel een groot deel van zijn personeel de laan uit kan sturen. En de focus op online advieswerk komt te liggen. Eenzelfde beweging zagen we al in de juridische sector. Die nu in winkels al Do It Yourself-pakketten verkoopt, waarmee je zelf een ontslag of burengeschil afhandelt.

Wat ooit als een specialisatie werd verkocht, wordt voor de buitenwereld ineens hardstikke standaard en inzichtelijk gemaakt. In tegenstelling tot vroeger word je nu niet eerst bang gemaakt en financieel uitgemolken, maar wordt er kennis gedeeld. Zo blijken er ineens maar een paar ontslagvormen te bestaan. En twijfel je toch nog, beantwoordt dan een paar vragen online en zie al snel wat wel en niet voor je van toepassing is. Als je na het downloaden van de standaardbrief en de handleiding behoefte hebt aan een gesprek rest altijd nog een Skypecall met een jurist. Goedkoop, snel en wel zo effectief.

Onlangs meldde hoogleraar Economie Eric Bartelsman dat door dit soort ontwikkelingen de helft van de huidige banen binnen nu en dertig jaar zal verdwijnen. Andere dan de genoemde beroepsgroepen zullen deze dans eveneens niet ontspringen. Ook als je in de HR- of internetadvieshoek werkt, is het oppassen geblazen. De beste remedie is jezelf te wapenen door een gamechanger te zijn. De komst van de stoommachine heeft ons per slot van rekening ook niet en masse werkeloos gemaakt.

En wie weet ga je wel de brievenbus van de toekomst bedenken, die steeds vaker pakjes zal bevatten. Of word je een visionair op jouw vakgebied. Innovatief denken en loskomen van het verleden is echter makkelijker gezegd dan gedaan. En dus zal het vooruitzicht, dat je inspanningen achteraf gezien vaak leiden tot logische nieuwe producten en diensten, je moeten aanspreken. Probeer die match te vinden, want uiteindelijk ontkom ook jij er niet aan.

*) Dit artikel is tevens gepubliceerd in het februarinummer van Emerce magazine (#128)

Deel dit bericht

5 Reacties

Phil

Hoi ronald,
Wat bedoel je precies met “als je in de internetadvieshoek werkt”? Jij bent immers toch ook een internet consultant? Of bedoel je dat niet?
grt.
Phil

Ronald Verschueren

Hoi Phil,

Wat ik bedoel is dat een groot deel van de zakelijke dienstverlening niet onberoerd blijft door internet en dat nu voor die categorie een nieuwe veranderingsgolf aankomt.

Daaronder vallen ondermeer accountants, juristen, HRM en … wel zo eerlijk om te melden dat internet consultants daar geen uitzondering zijn.
Zelf ben ik ondermeer actief in usability onderzoek en user experience consultancy bij http://www.netmarketing.nl

Vriendelijke groet,
Ronald.

mark

Ik ben het stellig met je eens dat er een hoop banen gaan verdwijnen. Pakketten worden bezorgd door drones en zelf rijdende koeriersbussen met robots voor de laatste meters. Ik denk ook dat bijna alle functies van de snelle jongens in de financiele wereld verdwijnen en dat de echte vaklieden aan de slag blijven. De nerds van nu en vroeger zullen de miljonairs van de toekomst worden. Een kozijn schuren en schilderen een muur stucen, dat blijft toch echt mensenwerk. Ik zit in de handel van speciale autoaccessoires en ook onze producten zijn over 40 jaar overbodig. In de tussentijd zal de concurrentie in onze sector redelijk moordend worden.

Egbert van Keulen

Een extra toelichting in dit net gepubliceerde artikel bij de alinea ‘de nieuwe aard van bedrijven’.

http://www.emerce.nl/opinie/bitcoin-demonopolisering-geld

Alter3go

Een kozijn schuren en schilderen een muur stucen. Denk je dat die werkzaamheden niet geautomatiseerd kunnen worden? Neem voor de grap eens een kijkje op YouTube naar Boston dynamics en stel je voor wat voor producten zij over pakweg 10 jaar gaan leveren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond