-

Column: Slurpen

Het lijkt erop dat hypes in de techwereld steeds sneller komen en gaan. Neem de Initial Coin Offerings, de op de blockchain gebaseerde mini beursgangen die een jaar geleden nog super ‘hot’ waren, maar waar je nu nog maar zelden iets over leest. Vorig jaar haalden startups met een beetje ICO gemiddeld dertig miljoen dollar op. Een nauwelijks gevalideerd idee leek soms al voldoende om beleggers gek te maken. Nu is de trieste conclusie dat slechts elf procent van die bedrijven nog bestaat. U leest het goed: elf procent!

Behalve beleggers reageerden ook overheden irrationeel. Ze namen producten als de Bitcoin aanvankelijk niet serieus, maar toen gulzige kopers dat wel deden, werd er gewaarschuwd dat het ons hele financiële stelsel in gevaar zou kunnen brengen. Om vervolgens heel uiteenlopende maatregelen te nemen. In India overweegt men een gevangenisstraf van tien jaar voor iedereen die zich zich met cryptocurrencies bezig houdt. Terwijl in Gibraltar juist een door de overheid gesteunde cryptobeurs van start ging.

Nederland, Estland en Singapore zijn vooral bang dat de Bitcoin gebruikt wordt om geld wit te wassen en werken aan regelgeving om dat te voorkomen. En in China wil men een eigen digitale munt die niet op een blockchain gebaseerd is, maar een – uiteraard – door de overheid gecontroleerd betaalmiddel met tal van digitale mogelijkheden.

Ondertussen bestaat de Bitcoin alweer tien jaar en heeft de munt een totale waarde van veertig miljard dollar, ongeveer gelijk aan het bruto nationaal product van Tunesië. Is de Bitcoin daarmee een blijvertje? Bulgarije hoopt van wel, want daar heeft de overheid er zelf nog zo’n tweehonderdduizend liggen, goed voor zo’n 1.4 miljard euro, ongeveer evenveel als de goudreserves van het land.

Tegelijkertijd slurpt het mijnen van de Bitcoin steeds meer energie. Op jaarbasis nu al evenveel als heel Oostenrijk. En één transactie met de Bitcoin verbruikt evenveel als een gemiddeld huishouden in de Verenigde Staten in twintig dagen. Zelfs al zouden overheden één lijn trekken, dan nog blijft het de vraag of dat een op de lange termijn houdbare situatie is. Nu duurzaamheid steeds belangrijker wordt, zou ook de zo gehypte  Bitcoin met z’n tijd mee moeten gaan. Dat lijkt vooralsnog niet het geval.

* Dit artikel verscheen eerder in het decembernummer van Emerce magazine (#175).

Over de auteur: Ruud Hendriks werkt als innovator, presentator en commissaris en schrijft columns voor Emerce.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond